Robotarm in OK voorkomt tientallen amputaties

Door het gebruik van een robotarm in een speciale OK in het Diakonesssenhuis in Utrecht, zijn het afgelopen half jaar enkele tientallen amputaties van voeten en onderbenen voorkomen.

Beter zichtbaar

Met de robotarm kan de chirurg héél precies, met ingebouwde röntgenapparatuur, tijdens de operatie in het lichaam van de patiënt kijken. Daarmee worden ook verstoppingen in hele kleine bloedvaatjes beter zichtbaar en goed behandelbaar.

“Hierdoor hebben we dan ook zeker al enkele tientallen amputaties weten te voorkomen”, aldus vaatchirurg Mattijs de Vries van het Diakonessenhuis. “Dan gaat het vooral om mensen met ernstige vernauwingen en verstoppingen in de onderbenen, dikwijls diabetespatiënten.”

Nieuw tijdperk

De hybride OK wordt inmiddels ook gebruikt voor operaties van aneurysma’s. Dit zijn uitstulpingen of verwijdingen van een slagader die makkelijk kunnen scheuren, met vaak dodelijke afloop. De grote precisie waarmee deze aandoening in een hybride OK kan worden geopereerd, brengt de patiënt in een nieuw tijdperk.

Voorheen betekende zo’n aneurysma in de buurt van hart, longen of buik meestal een zeer ingrijpende operatie. Met deze nieuwe apparatuur kan zo’n ingreep vaak via de liesslagader uitgevoerd worden en is een ‘open’ operatie via een grote snee in de buik niet meer noodzakelijk. Hierdoor nemen ook de risico’s van zo’n operatie af en herstelt de patiënt sneller.

Ook bij het verwijderen van grote nierstenen blijkt de hybride OK grote voordelen te bieden. Opereren is makkelijker en het resultaat is beter.

Auto-industrie

De robot (ARTIS Pheno) is een door Siemens Healthineers doorontwikkelde robotarm zoals die al langer in de auto-industrie wordt gebruikt. De robotarm is aangepast voor medisch toepassingen en de snelheid is naar beneden bijgesteld. Door de mechanische gewrichten van de robotarm en zijn grote flexibiliteit kan de patiënt van alle kanten optimaal bereikt worden voor 2D en 3D beeldvorming. Ook wordt er veel minder röntgenstraling gebruikt dan in de oude situatie. Daar profiteren zowel de patiënt als ook het operatieteam van.

Bron: Diakonessenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen