Blokhuis start Vaccinatiealliantie

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft vandaag in Den Haag de startbijeenkomst gehad met de Vaccinatiealliantie. Deze alliantie verbindt jeugdartsen en -verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers. Samen willen zij uitgesproken deelnemen aan het maatschappelijke debat over het grote belang van vaccineren voor de gezondheid van kinderen en volwassenen. De ambassadeurs van de Vaccinatiealliantie willen met hun activiteiten de kennis over vaccinatie – bij ouders en professionals – verbeteren en bijdragen aan een hogere vaccinatiegraad.

IVM sluit zich aan bij Vaccinatiealliantie

Directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Ruud Coolen van Brakel is bij de officiële start van de Vaccinatiealliantie. De Vaccinatiealliantie is een samenwerking tussen verschillende organisaties die zich inzetten voor het belang van vaccineren. Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk. Wanneer veel mensen zijn ingeënt tegen een infectieziekte, krijgt een besmettelijke ziekte geen kans (groepsbescherming). Ook kwetsbare mensen en mensen die (nog) niet zijn ingeënt, lopen dan minder risico besmet te worden. Betrokken partijen spreken vandaag over een effectieve en structurele aanpak om de vaccinatiegraad weer te laten stijgen. Om Nederlanders beter te beschermen tegen de uitbraak van ernstige en besmettelijke infectieziekten is structurele, continue en transparante informatie over vaccinatie nodig. Zorgprofessionals moeten goed voorbereid zijn op het voeren van gesprekken met ouders en jongeren die twijfelen over vaccinatie. Bovendien leiden onjuiste informatie en misvattingen over vaccinaties tot onzekerheid bij ouders en kinderen. Onderzoek, voorlichting en communicatie over vaccinaties moeten dan ook beter vindbaar, toegankelijk en begrijpelijk zijn.

Door artsen, apothekers en publiek beter en eenduidig te informeren zal er meer grip komen de scepsis voor vaccinaties. De vaccinatiealliantie wil bijvoorbeeld met een team van onafhankelijke experts aan de slag om actief weerwoord te bieden aan onjuiste of tendentieuze informatie, onder andere op sociale media. Waar mogelijk zal het IVM actief deelnemen aan de activiteiten. Eerder ontwikkelde het IVM al posters en banners voor wachtkamers om ouders en jongeren actief op te roepen vragen te stellen over vaccinaties.Karrevracht aan expertise en praktijkervaring

Blokhuis: “Elke ouder wil natuurlijk het beste voor de gezondheid van zijn of haar kind. Vaccinaties tegen ernstige infectieziekten zijn daarbij echt van bijzonder groot belang. Voor het overgrote deel van de ouders is dat gelukkig volkomen vanzelfsprekend. Een kleine groep twijfelt door allerlei ongefundeerde verhalen die de ronde doen. Daar heb ik grote zorgen over. We moeten er daarom samen voor zorgen dat ouders beschikken over goede, gefundeerde kennis over vaccinaties. De ambassadeurs van de Vaccinatiealliantie gaan daaraan bijdragen door zich waar mogelijk uit te spreken over het belang van vaccinatie. Zodat ouders zich ook vaker richten tot hun eigen huisarts, jeugdarts of doktersassistent met zorgen en twijfels. Daar krijgen ze dan het objectieve verhaal te horen, gebaseerd op een karrevracht aan expertise en praktijkervaring.”Aan de slag


De vaccinatiealliantie zal twee keer per jaar bijeenkomen om ideeën en ervaringen uit te wisselen en nieuwe plannen uit te werken. De komende periode gaat de alliantie met de volgende acties aan de slag:

– Binnen de vaccinatiealliantie moeten experts van elkaar kunnen leren en wordt er kennis uitgewisseld over de wijze waarop je in de dagelijkse praktijk het beste zorgen van ouders over vaccineren kunt bespreken en wegnemen.
– Er wordt een team samengesteld dat kan helpen met de aanpak van onjuiste informatie.
– De ambassadeurs van de alliantie gaan hun expertise inzetten om het belang van vaccineren bij een zo groot mogelijke groep mensen onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld tijdens de European Immunisation Week.


 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen