ERS: Pijnstillers tijdens zwangerschap niet de oorzaak van astma bij kinderen

0
568


18 maart, 2019

Een studie bij bijna 500.000 vrouwen geeft aan dat het nemen van paracetamol of andere pijnstillers tijdens de zwangerschap niet verantwoordelijk is voor het verhogen van het risico van astma bij kinderen.

Het onderzoek, waarbij voorschrijfgegevens over pijnstillers zijn gebruikt, steunt vroegere bevindingen niet dat de vrouwen die paracetamol tijdens zwangerschap nemen eerder kinderen hebben die astma ontwikkelen. Het suggereert echter ook dat de pijnstillers niet de oorzaak zijn van deze toename.

Op recept

De onderzoekers zeggen dat hun onderzoek, gepubliceerd in European Respiratory Journal, vrouwen zouden moeten geruststelling over het voorschrijven van pijnstillers tijdens zwangerschap. De studie benadrukt wel dat het alleen op artsenvoorschrift moet gebeuren.

Het onderzoek werd geleid door Seif Shaheen, hoogleraar respiratoire epidemiologie, Barts and The London School of Medicine and Dentistry, Queen Mary University of London, UK, in samenwerking met professor Catarina Almqvist en collega’s van het Karolinska Institute in Stockholm, Zweden

Paracetamol

Professor Shaheen was de eerste wetenschapper die een verband ontdekte tussen paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap en een toename van het risico op astma bij kinderen. “Deze link is nu onderzocht in een aantal studies in verschillende landen, maar tot nu toe is er zeer weinig onderzoek naar het gebruik van andere pijnstillers tijdens de zwangerschap en het daaropvolgende risico van astma bij kinderen”, aldus Shaheen.

“We weten ook niet of het verband tussen paracetamol en astma causaal is, met andere woorden we weten niet of paracetamolgebruik in de zwangerschap per se leidt tot meer astma. En of er een andere factor in het spel is. De enige manier om zeker te zijn zou zijn, is het uitvoeren van een trial waarbij zwangere vrouwen willekeurig paracetamol wordt toegediend maar aan die aanpak kleven ethische bezwaren. “

Astmaonderzoek in Zweden

Om dit probleem goed in beeld te krijgen, bestudeerde professor Shaheen en zijn collega’s 492.999 Zweedse moeders en hun kinderen. Ze keken naar gegevens over de voorschriften voor verschillende soorten pijnstillers tijdens de zwangerschap en vergeleek dit met de incidentie van de astma-diagnose bij de kinderen. Ze keken ook naar andere gegevens over de moeders, vaders, en alle zusters en broers.

Zij ontdekte dat kinderen van moeders die was paracetamol hadden voorgeschreven gekregen tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op astma hadden, maar dat het risico vergelijkbaar is met dat van vrouwen die opioïden (zoals codeïne en tramadol) of migraine medicatie kregen. Bijvoorbeeld, de toename van het risico voor astma op vijf jaar oud was 50% voor paracetamol, 42% voor codeïne en 48% voor migraine medicatie.

Incidentie

Professor Shaheen verklaarde: “deze verschillende soorten pijnstillers werken op verschillende manieren, maar onze resultaten suggereren dat wanneer vrouwen deze middelen voorgeschreven krijgen tijdens de zwangerschap, de bijbehorende stijging kinderen met astma van kinderen redelijk vergelijkbaar is voor alle soorten.

“Onze interpretatie is dat het minder waarschijnlijk is dat de pijnstillers voor het ontwikkelen van astma verantwoordelijk zijn. In plaats daarvan lijkt het meer waarschijnlijk dat een andere factor, die we niet hebben gemete en die gekoppeld is aan het gebruik van deze geneesmiddelen, het risico op astma verhoogt. Bijvoorbeeld, vrouwen die voorgeschreven pijnstillers slikken waarschijnlijk te lijden aan chronische pijn.

Stress een factor

“Ernstige pijn, en stress die het veroorzaakt, hebben diepgaande effecten op het lichaam, ook op het niveau van sommige hormonen, en er is bewijs voor een verband tussen hoge niveaus van stress bij moeders in de zwangerschap en een verhoogd risico op astma geeft bij nakomelingen.,

“Als dat het geval is dan is het belangrijk om chronische pijn te behandelen tijdens de zwangerschap en moeten pijnstillers voor zwangere vrouwen voorschrijven wanneer ze nodig zijn. Evenzo, vrouwen kunnen gerustgesteld zijn dat zeldzaam gebruik van paracetamol in de zwangerschap, die algemeen wordt verkregen over de toonbank en de aanbevolen pijnstiller is om te nemen in de zwangerschap, en waarvan het onwaarschijnlijk is dat het astma veroorzaakt bij nakomelingen.

“Onze studie suggereert ook dat een klinische trial van paracetamol tijdens de zwangerschap, die vele uitdagingen oplevert, waarschijnlijk niet de moeite waard is.”

Volgens professor Tobias Welte, van de Universiteit van Hannover, Duitsland, voorzitter van de ERS en niet betrokken bij de studie zei: “paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller in de zwangerschap, dus het is belangrijk om te weten of het misschien een oorzaak van astma bij kinderen is. Eerder onderzoek suggereerde deze twee verbonden waren op een bepaalde manier, maar deze grote studie suggereert dat dit niet kan worden gekoppeld op basis van een eenvoudige oorzaak en gevolg relatie. Dit betekent dat paracetamol moet worden voorgeschreven aan zwangere vrouwen die het nodig hebben. Nochtans, moeten wij ook onderzoek blijven doen naar de complexe redenen waarom zo vele kinderen astma ontwikkelen. “