Zomertijd tips, zo help je je biologische klok

Array

Vannacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart wordt de zomertijd weer ingevoerd De klok wordt om 2 uur een uur vooruit gezet, van 2 naar 3 uur. Door de zomertijd kunnen we in de zomer ‘s avonds een uur langer van het daglicht profiteren. Maar niet iedereen is daar blij mee. Op zondagmorgen is ieders biologische klok een beetje in de war. Als je ’s zondags altijd om 9.00 uur opstaat, is het licht van buiten dat van 8.00 uur. Je biologische klok geeft aan dat het nog te vroeg is om op te staan.

Overgang naar zomertijd

Sommige mensen hebben last van de overgang naar zomertijd omdat de klok abrupt verzet wordt.  De meeste mensen hebben na twee dagen de biologisch klok weer gelijk met de tijd. Want na het verzetten van de klok loopt  je biologische klok eigenlijk nog een beetje achter.Uit onderzoek blijkt dat mensen die er gevoelig voor zijn de eerste dagen met het nieuwe uur een minder goed werkend geheugen hebben. Ook zijn ze minder alert. Het is al eens aangetoond dat er meer verkeersongelukken gebeuren vlak na het ingaan van de zomertijd.

Symptomen kunnen vermoeidheid, geheugenverlies, desoriëntatie, gezwollen handen en voeten, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, draaierigheid en enzovoorts zijn. Maar wat kan je daar nu aan doen. Volg deze simpele tips en je zult er minder last van hebben van de overgang naar zomertijd.

Tips

Tip 1: Zorg voor voldoende daglicht overdag

Zorg dat je overdag, en vooral in de ochtend, lekker naar buiten gaat. Maak een ommetje in de ochtend en ga dicht bij het raam zitten als je werkt. Door het daglicht snapt je biologische klok dat de dag begonnen is. De aanmaak van melatonine wordt geremd, waardoor je minder slaperig bent en fit aan de dag kan beginnen.

Tip 2: Probeer ’s avonds licht te vermijden

Als het donker wordt geeft je biologische klok je hersenen een signaaltje dat het avond is. Je maakt het hormoon melatonine aan, waardoor je langzaam slaperig wordt en makkelijk inslaapt wanneer je in bed ligt. Blijf dus niet te lang in het licht zitten, en zorg dat je hersenen in de avondmodus komen. Schermen weg, lichten gedimd en verduisterende gordijnen in de slaapkamer dus.

Tip 3: Ga op tijd naar bed

Zeker voor avondmensen is het verzetten van de klok naar zomertijd lastig. Als het normaal al moeilijk is om op tijd uit te bed te komen, dan is het als de wekker gevoelsmatig een uur eerder gaat nog lastiger! Zorg dan ook dat je niet te lang opblijft en op tijd naar bed gaat. Zo kom je alsnog aan voldoende uren slaap.

Tip 4: Sta op tijd op

Om zo snel mogelijk in het nieuwe ritme te komen, is het belangrijk om dezelfde bedtijden aan te houden als daarvoor. Sta dus op hetzelfde tijdstip op als normaal, ook al is het gevoelsmatig een uur vroeger. Zo kom je zo snel mogelijk in het goede ritme

Tip 5: Verzet je horloge alvast op zomertijd

Zet je horloge na 18.00 uur alvast op de zomertijd, dit kan werkelijk helpen om meer aan de nieuwe tijd te wennen!

Tip 6: Pas je eetpatroon aan en beperk inname van alcohol en cafeïne

Eet licht en alvast op de nieuwe tijden. En zog. Onthoud dat maaltijden met veel proteïnen je eerder wakker houden, koolhydraten je slaperig maken en je door vettig voedsel wat traag kunt worden. Drink geen alcohol of cafeïnehoudende dranken tijdens de overgang.

Tip 7: Medicatietijden aanpassen hoeft niet

Als de klok wordt verplaatst als gevolg van zomer- of wintertijd, neemt u de medicatie op de tijden zoals u gewend bent. U hoeft dus niet te schuiven met uw innametijden. Na het ingaan van zomer- of wintertijd kunt u uw medicijnen nog gewoon op dezelfde tijd innemen. Dus als u om 12:00 uur wintertijd een pil inneemt, kunt u dat met zomertijd ook om 12:00 uur doen. Hierdoor neem je de medicijnen een keer per jaar een uur te vroeg in één keer per jaar eenmaal een uur te laat. Omdat dit maar twee keer per jaar gebeurt, doet het er niet toe. Bij twijfels neem contact op met de apotheek.

Melatonine

Sommige mensen zweren bij melatonine omdat deze bij een jetlag de slaap zou bevorderen maar in praktijk raakt je biologische klok hier nog meer van in de war.

Tip 8: neem de tijd te wennen

Neem maandag vrij om rustig te acclimatiseren. Gemiddeld hebben mensen een dag nodig om te wennen aan een klein tijdsverschil.

Wisselen tussen zomer- en wintertijd verstoort de biologische klok

Volgens Koko Beers, slaapexpert bij de Hersenstichting, heeft het wisselen van winter- naar zomertijd en weer terug grote gevolgen voor de volksgezondheid. Wat zijn die gevolgen en wat kunnen we doen om zo snel mogelijk te wennen aan de zomertijd?

“Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd het beste is voor de volksgezondheid”, zegt Beers. Door het verzetten van de klok moet je biologische klok zich elke keer weer aanpassen, wat niet voor iedereen makkelijk is. Een permanente tijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring van de slaap. Nog beter is de tijdzone van het Verenigd Koninkrijk. Dan krijgen mensen in de winter krijgen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig. De biologische klok zorgt onder invloed van licht voor ons 24-uursritme. Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip. In de winter zouden we ook onze werktijden, schooltijden en andere maatschappelijke verplichtingen aanpassen, waardoor men geen slaaptekort oploopt.

Voldoende slaap

De biologische klok is essentieel voor een goede slaapkwaliteit, een goede slaapduur en voor het gevoel fit te zijn overdag. Voldoende slaap is op korte termijn belangrijk voor bijvoorbeeld leren, geheugen en de stemming. Op lange termijn is een goede nachtrust essentieel voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, gezonde hersenen en een goed afweersysteem.

Zomertijd en medicatie

Neem dan de medicijnen in op de tijden die u gewend bent. Eens per kaar neemt u ze een uurtje te vroeg en eens per jaar neemt u uw geneesmiddelen wat te laat in. Geen probleem. U hoeft dus niet te schuiven met uw innametijden. Bij vragen of twijfel kan het beste de apotheek worden geraadpleegd.

De zomertijd gaat elk jaar in het laatste weekeinde van maart in en eindigt in het laatste weekeinde van oktober. (ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit).
In de nacht van de volgende zaterdag op zondag 29 maart zetten we de klokken een uur vooruit. In de hele Europese Unie begint de zomertijd in de nacht van zaterdag 28 maart, zondag 29 maart. De klok wordt één uur vooruit gezet om 2 uur, dus van 2 naar 3 uur.

Introductie Zomertijd

Zomertijd werd geïntroduceerd, zodat we langer van het daglicht konden genieten. Ongeveer 40% van de mensen zegt ongeveer een dag nodig te hebben om te wennen aan zomertijd. En minstens één op de tien Nederlanders is echt behoorlijk van streek als de klok een uur vooruit wordt gezet en minstens een week nodig heeft om weer in het juiste ritme te komen. Het blijkt ook dat vrouwen meer moeite hebben om zich aan de zomertijd aan te passen dan mannen. Daarnaast is de conversie naar zomertijd en terug verwarrend bij mensen die medicatie gebruiken.

De overgang naar zomertijd verstoort onze biologische klok en kan ons ritme verstoren. Gelukkig wordt niet iedereen geraakt of uit het ritme gehaald door het instellen van de zomertijd.

Bezorgdheid

Burgers zijn bezorgd over de tweejaarlijkse klokwijziging die het begin en het einde van de zomer markeert. Veel onderzoeken hebben echter geen sluitend resultaat gegeven, maar wijzen wel op negatieve effecten op de volksgezondheid. Al langer gaan stemmen op in de Europese Commissie om de zomertijdrichtlijn grondig te herzien en eventueel af te schaffen.
Richtlijn over zomertijdregelingen, die in 2001 in werking is getreden, biedt een geharmoniseerde datum en tijd voor het begin en het einde van de zomer in de EU, met als doel de interne markt te helpen effectief te functioneren. <

Analyse

De analyse liet ook geen oorzakelijk verband zien tussen verkeersveiligheid en zomertijd. De fysieke gevolgen van de uurwisseling voor mensen zijn er, maar meestal gaat het om kleine kwalen die niet lang duren. Onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland zagen in de zomertijd dat het vooruit of achteruit bewegen van de klok tijdelijk de kans op een beroerte verhoogt. Ze vergeleken de medische gegevens van ziekenhuispatiënten tussen 2004 en 2013.

Na verzetten klok meer beroertes

Hier bekeken ze het percentage beroertes van 3.033 patiënten die in de week na de zomer of winter in het ziekenhuis waren opgenomen en om het percentage beroertes van 11.801 patiënten die twee weken eerder of later zijn opgenomen.

De studie toont aan dat het risico hoger is in de week na de verandering van de klok, vooral in de eerste twee dagen. In de onderzochte groep was het percentage dat een ischemische beroerte had, waarbij plotselinge neurologische tekorten werden geproduceerd die langer dan een uur duurden, 8 procent hoger.

Bron: MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen