Aanwijzing voor Stichting Residentie Buitenzorg

Array

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Stichting Residentie Buitenzorg een aanwijzing gegeven. Er zijn risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De aanwijzing geldt voor de verpleegunit in Groningen. In deze kleinschalige woonvoorziening verleent Residentie Buitenzorg zorg aan 10 mensen met dementie.

Wat is er aan de hand?

Er zijn tekortkomingen in de thema’s medicatieveiligheid, deskundige zorgverlener en sturen op kwaliteit en veiligheid.

Mei 2017 bracht de inspectie een eerste bezoek aan de verpleegunit van Residentie Buitenzorg. Toen voldeed de zorgaanbieder op meerdere thema’s niet aan de normen. Residentie Buitenzorg stuurde de inspectie resultaatverslagen over de verbeteringen. Op grond van die verslagen kon de inspectie niet vaststellen of de kwaliteit van de zorg daadwerkelijk verbeterd was. Daarom ging de inspectie in december 2018 opnieuw op bezoek.

Bij dat bezoek waren de tekortkomingen toegenomen. De inspectie heeft op dit moment onvoldoende vertrouwen in de wijze waarop Residentie Buitenzorg stuurt op de kwaliteit en veiligheid van zorg op locatie de verpleegunit. De inspectie concludeert daarom dat vervolgmaatregelen nodig zijn.

Hoe nu verder?

De inspectie wil met deze aanwijzing bereiken dat de noodzakelijke verbetermaatregelen op deze locatie alsnog worden getroffen en er op de structurele naleving daarvan adequaat wordt gestuurd. Stichting Residentie Buitenzorg krijgt vier weken de tijd om de benodigde verbeteringen door te voeren in het thema medicatieveiligheid.

De zorginstelling krijgt vier maanden de tijd voor de verbeteringen op het gebied van deskundige zorgverlener en sturen op kwaliteit en veiligheid. Als Residentie Buitenzorg niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen