Hersenstichting kent €555.000 toe aan alzheimeronderzoek

Hoe kunnen we zenuwcellen activeren om het brein te beschermen tegen dementie

De Hersenstichting kent €555.000,- toe aan het alzheimeronderzoek van prof. dr. Helmut Kessels, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In de nieuwe studie wordt onderzocht hoe het natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen tegen alzheimer geactiveerd kan worden in een actief lerend brein.

Nalatenschappen

De toekenning komt uit het Fonds Bomers Marres (€370.000) en het Van Der Meulen-Van Son Fonds (€185.000). Twee fondsen die speciaal zijn opgericht vanuit nalatenschappen om alzheimeronderzoek te financieren.

Hersenschade

“Het beta-amyloïd eiwit is belangrijk voor het ontstaan van de ziekte van alzheimer. Ophopingen van beta-amyloïd veroorzaken hersenschade en geheugenproblemen. Dit komt omdat het de connecties tussen zenuwcellen, de synapsen, aantast. Mensen die actief blijven leren krijgen gemiddeld op latere leeftijd alzheimer-gerelateerde geheugenproblemen, ondanks de aanwezigheid van het beta-amyloïd”, zegt Helmut Kessels, projectleider van het onderzoek en hoogleraar Cellular and Computational Neuroscience bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Bij een actief lerend brein moet men denken aan hersenen die gestimuleerd worden om nieuwe dingen te leren, door bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren of door te puzzelen.

Resistent

Eerder onderzoek van professor Kessels en zijn collega’s heeft aangetoond dat zenuwcellen door leerprocessen en activatie resistent kunnen worden tegen beta-amyloïd. In de nieuwe studie wordt onderzocht hoe dit beschermingsmechanisme geactiveerd kan worden in een actief lerend brein. “Wanneer we weten hoe dit proces precies werkt, kunnen we ook kijken hoe we het natuurlijke beschermingsmechanisme kunnen activeren bij mensen die in het beginstadium van alzheimer zitten”, zegt Kessels.

Belang van het onderzoek


“Er is op dit moment geen therapie beschikbaar die effectief de ziekte van alzheimer kan bestrijden”, zegt Koko Beers, woordvoerder van de Hersenstichting. “Om in de toekomst wel tot effectieve therapieën te kunnen komen, is het van essentieel belang dat we begrijpen hoe de ziekte van alzheimer wordt veroorzaakt en waarom de ene persoon gevoeliger is  voor het ontwikkelen van Alzheimer dan de ander. We financieren dit onderzoek omdat de onderzoekers kijken naar welke mechanismen en factoren een rol spelen bij het beschermen van het brein. In de toekomst kan deze kennis van belang zijn voor het ontwikkelen van therapieën die alzheimer kunnen uitstellen of vertragen.”

Invloed op patiënten en mantelzorgers


De onderzoekers delen de bevindingen met alzheimerwetenschappers, clinici en gedragspsychologen om zo snel en efficiënt mogelijk de resultaten in praktijk te kunnen brengen. Ook wordt de verkregen kennis en bevindingen gedeeld met zorginstellingen, mantelzorgers en het algemene publiek om de boodschap met wetenschappelijke onderbouwing over te brengen hoe een actief lerend brein de ziekte van alzheimer kan vertragen. De eerste resultaten zijn naar verwachtingn 2023 bekend.

Over de Hersenstichting


1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. De Hersenstichting zet alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. Daarom investeren we in baanbrekende oplossingen die alle hersenaandoeningen helpen voorkomen, genezen of afremmen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten ons in voor betere patiëntenzorg. Meer informatie: www.hersenstichting.nl

Bron: Hersenstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen