Houd de lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat

Array

Kent u die geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen op straat en op de stations? Dat zijn geleidelijnen. Mensen met een visuele beperking maken hier gebruik van om in de openbare ruimte veilig hun weg te vinden. Helaas weten veel ziende mensen niet waar de geleidelijnen voor dienen. Met als gevolg dat er regelmatig obstakels op staan. Dat levert lastige en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers.

De samenwerkende belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking en 23 gemeenten in Nederland vragen in de week van 8 tot en met 15 april breed aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Mensen die slechtziend of blind zijn voelen met hun taststok of voeten de ribbels om veilig van A naar B te komen. Wanneer er obstakels op de lijn staan, zoals fietsen, koffers, reclameborden of mensen, levert dat veel hinder en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers. De toegankelijkheid van de openbare ruimte wordt erdoor beperkt. Over straat lopen zonder goed zicht is al lastig genoeg en wordt op deze manier onnodig, uiteraard onbedoeld, extra moeilijk gemaakt. De boodschap luidt dan ook: Houd de lijn vrij!

Promoteams

Promoteams, bestaande uit mensen met en mensen zonder visuele beperking, gaan in de campagneweek de straat en een tiental stations op om het publiek te informeren en te flyeren. Deelnemende stations zijn Utrecht Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal, Amersfoort, Ermelo, Nijmegen, Leiden Centraal, Breda, Zwolle en Zoetermeer. In de deelnemende gemeenten worden tevens op straat stickertegels naast de geleidelijnen geplakt met hierop het campagne icoon. Het icoon bestaat uit een figuur die met een taststok over de geleidelijn loopt met daaronder de tekst ‘vrijhouden!’. Een duidelijke boodschap aan iedereen die de tegel tegenkomt. Onlinevideo’s ondersteunen de boodschap en op de stations en in de treinen worden video’s uitgezonden.

NS & Prorail

Net als vorig jaar wordt de campagne breed gesteund door de branche van organisaties voor mensen met een visuele beperking en zijn NS en ProRail weer betrokken. Nieuwe partner in de campagne is dit jaar de ANWB. Kijk op www.houddelijnvrij.nl voor het overzicht van deelnemende gemeenten

Joep Aarts, directeur Oogvereniging: “We horen regelmatig dat mensen met hun stok bijvoorbeeld blijven haken in een fiets die op een geleidelijn staat geparkeerd. Als je een visuele beperking hebt wil je onbezorgd over straat kunnen lopen. Wij vinden het daarom erg belangrijk dat alle weggebruikers de geleidelijnen vrijhouden.”  

Anouk van Bommel, Projectcoördinator Houd de lijn vrij! En tevens visueel beperkt: “Ik maak elke dag gebruik van de geleidelijnen en ik kom vaak obstakels tegen. Dat maakt zelfstandig reizen ingewikkeld voor mij. Daarom ben ik heel blij mee te kunnen werken aan deze campagne. Ik wil veilig over straat kunnen!”

Bert Kassies, Manager Stationsprojecten van ProRail: “Dit is een mooi initiatief dat de bewustwording vergroot bij de overige reizigers van het belang van deze voelbare route voor de reizigers met een visuele beperking. Dat deze route vrij van obstakels is en blijft is belangrijk voor de zelfstandigheid van visueel beperkte reizigers zodat het OV voor iedereen toegankelijk is en blijft! Aan die zelfstandigheid leveren wij graag een bijdrage.”

Femke Woudstra, Directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS Stations: “Met elkaar werken we er hard aan om reizigers met een visuele beperking op een gelijkwaardige manier te laten reizen, zelfstandig waar dat kan en met hulp waar nodig. Als NS steunen we de actie ‘Houd de lijn vrij!’ volledig, zodat ook anderen bewust zijn van de obstakels die reizigers met een visuele beperking op hun pad vinden. Zo kan iedereen prettig op reis met het ov!”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen