Jaarverslag dierproeven 2017: vooral meer dierproeven met zebravissen en muizen

Array

In 2017 zijn in Nederland 530.568 dierproeven uitgevoerd. Dat zijn er 80.694 (17,9%) meer dan in 2016. Dat staat in het in het jaarverslag dierproeven 2017 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het aantal dierproeven verschilt van jaar tot jaar. Het aantal dierproeven in 2017 is vergelijkbaar met het aantal in 2013 en 2015. Er zijn in 2017 vooral meer dierproeven gedaan met genetisch gemodificeerde zebravissen en muizen.

De zebravissen worden ingezet voor onderzoek naar geneesmiddelen tegen kanker en voor een onderzoek naar hormoon-verstorende stoffen in het kader van een groter EU-project. Muizen worden voor verschillende onderzoeken ingezet, met name voor onderzoek naar kanker.

Hoge naleving

De NVWA heeft in 2017 211 inspecties uitgevoerd bij de in totaal 80 universiteiten, academische ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en farmaceutische bedrijven die een vergunning hebben voor het uitvoeren van dierproeven. Hierbij werd één keer een schriftelijke waarschuwing gegeven. Bij de andere inspecties bleek dat de vergunninghouders de regels voor het uitvoeren van dierproeven goed naleven.

Naast aantallen dierproeven en inspecties bij vergunninghouders publiceert de NVWA ook jaarlijks hoeveel dieren worden gefokt voor dierproeven, maar daar vervolgens niet voor worden ingezet. Het aantal proefdieren dat is gedood of is doodgegaan zonder dat zij onderdeel waren van een dierproef is ten opzichte van 2016 minimaal gestegen met 1,7% tot 448.252 dieren. Hiervan zijn 104.166 dieren wel ingezet als fokdier.

Bron: NVWA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen