Koningin Máxima houdt openingstoespraak bij conferentie ‘Future of Health Coverage’

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt donderdagochtend 9 mei de openingstoespraak bij de internationale conferentie Future of HealthCoverage in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Zij doet dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Minister Kaag

De conferentie wordt georganiseerd door Financial Times in samenwerking met het Joep Lange Instituut en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking neemt deel aan een dialoog over het belang van internationale samenwerking voor Global Health.

Technologische innovaties

De conferentie richt zich op de rol van mobiele technologie voor structurele verbetering van de gezondheidszorg in met name ontwikkelingslanden. Dankzij technologische innovaties kunnen meer mensen direct bereikt worden en toegang krijgen tot goede en betaalbare zorg. Het Joep Lange Instituut, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de non-profit organisatie PharmAccess werken al jaren samen aan initiatieven die de gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden verbeteren.

Koningin Máxima gaat in haar openingstoespraak onder meer in op het belang van fintech voor de verbetering van toegang tot financiële diensten. Zij richt zich in het bijzonder op het belang van ziektekostenverzekeringen en veilige spaarmogelijkheden. Uit cijfers van de Wereld Bank Groep blijkt dat jaarlijks circa 100 miljoen mensen terugvallen in armoede vanwege ziektekosten.

Keynote speech


Eind oktober 2017 bracht Koningin Máxima in haar VN functie een bezoek aan Nigeria (RVD-persbericht 260). In de deelstaat Lagos sprak zij in een ziekenhuis met patiënten, artsen en consulenten over een gesubsidieerde digitale ziektekostenverzekering van PharmAccess en de lokale overheid. Naast de bijdragen van Koningin Máxima en minister Kaag, houdt Soumya Swaminathan, plv. directeur-generaal programma’s van de Wereldgezondheidsorganisatie de keynote speech.  

Het Joep Lange Instituut is een onafhankelijke organisatie die zich richt op het samenbrengen en mobiliseren van stakeholders om mobiele technologie maximaal in te zetten voor de ontwikkeling van financieel gezonde zorgstelsels. Het doel is om wereldwijd mensen toegang te geven tot efficiënte en betaalbare gezondheidszorg.

PharmAccess wil door middel van een publiek-private samenwerking en maximale inzet van mobiele technologie en innovaties de toegang tot goede en betaalbare zorg voor mensen in Afrika verbeteren.

Speciale pleitbezorger

Koningin Máxima is sinds 2009 speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In deze functie adviseert zij de secretaris-generaal en zet zij zich wereldwijd in voor veilige en betaalbare toegang tot financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven. Sinds 2011 is zij erevoorzitter van het GPFI, Mondiale Samenwerkingsverband voor Inclusieve Financiering van de G20.

Bron: RVD

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen