Campagne Diabetes Fonds over nooit een dag rust…

Array

Vandaag gaat een campagne van het Diabetes Fonds van start rond het beklemmende kader waarin het leven van veel mensen met diabetes zich afspeelt. Prikken, meten, spuiten, eten. Nooit een dag rust. Dit is diabetes voor onder anderen de 13-jarige Bloem, die in een tv-spot te zien is.


Velen onderschatten diabetes en denken dat je daarmee net als ieder ander door het leven kunt gaan. Terwijl de ziekte vaak een enorme stempel drukt op het leven van mensen met diabetes én hun naasten. Zo hebben ouders van een jong kind met diabetes standaard gebroken nachten. Deze impact op het dagelijks leven is bij 67% van de Nederlanders niet bekend.¹


De cijfers

Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke 10 minuten komt er iemand bij. ² Als het zo doorgaat, krijgt straks zelfs 1 op de 3 huidige volwassenen diabetes type 2.³


Onbekend en onbegrepen

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds: ‘Diabetes is een onzichtbare ziekte. Aan de buitenkant zie je niets, terwijl in het lichaam van alles gebeurt. Veel mensen met diabetes moeten zelf hun bloedsuiker regelen met insuline, of ouders bij hun kinderen, en een misrekening kan letterlijk fataal zijn. De onbekendheid van de ziekte leidt vaak tot onbegrip. En daar wil het Diabetes Fonds wat aan doen.’


‘Dit is diabetes’

Om aandacht te vragen voor de vaak enorme, verborgen impact van diabetes op zeker honderdduizend families in Nederland, start het Diabetes Fonds met de grote campagne ‘Dit is diabetes …’. Centraal daarin staat het persoonlijke verhaal van Bloem, een meisje van 13 jaar met diabetes type 1. Het continue plannen, inschatten en berekenen is een beklemmend kader waarin het leven van veel mensen met diabetes zich afspeelt.


Een normaal leven voor Bloem en vele anderen

Naast de 24/7-impact op het dagelijks leven, leidt diabetes op de langere termijn vaak tot ernstige complicaties in het hele lichaam. De campagne vraagt daarom ook om steun voor oplossingen: onderzoek naar genezing en in de tussentijd ook voor hulpmiddelen die de kwaliteit van leven flink verbeteren. Zoals de kunstalvleesklier die werktuigbouwkundige Robin Koops ontwikkelt. 


De vader van Bloem over de kunstalvleesklier: ‘Er is nog geen genezing voor Bloem, maar gelukkig wordt de behandeling wel steeds beter. Helemaal mooi is de kunstalvleesklier die in ontwikkeling is. Die kan Bloem een bijna normaal leven geven. Ik kan het me nauwelijks voorstellen!’

Bron: het Diabetes Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen