Tekstherkenningssoftware voorspelt separaties

Tekstherkenningssoftware voorspelt separaties bij ernstig zieke patiënten, tot zelfs zeven dagen vooruit. Zodat men tijdig kan ingrijpen en separatie kan worden voorkomen.

Mirjam Hazewinkel (Parnassia), Remco de Winter (Parnassia Groep), Roel van Est (Antes), Danny Wijnschenk (InterSystems BV Benelux), Narda Miedema (Parnassia) en Erik Hoencamp (Parnassia) werkten mee aan het big data onderzoek dat onderwerp is van een artikel in het aprilnummer van het vaktijdschrift Frontiers in Psychiatry.

Analyseren met algoritme

Onderzoeker Mirjam Hazewinkel en psychiater en onderzoeker Remco de Winter lichten toe: ‘We staan aan de vooravond van de ontwikkeling dat intelligente systemen steeds belangrijker worden in de gezondheidszorg. Deze intelligente algoritmen kunnen complexe vraagstukken gaan oplossen en zaken gaan voorspellen – beter dan wij, ggz-professionals, dat kunnen. Ons artikel gaat hierover. Het is een studie waarbij intelligente software tekstfragmenten in het EPD analyseert, met elkaar verbindt en herkent. Zo kan de software vanuit de EPD-registratie uitspraken doen met een voorspellende waarde.’

Een week vooruit voorspellen

De studie draaide om de EPD-gegevens van ernstig zieke patiënten die waren opgenomen op een gesloten afdeling. ’Met behulp van de big data analyse konden we redelijk nauwkeurig voorspellen, tot zelfs zeven dagen vooruit, welke patiënten gesepareerd zouden gaan worden. Hulpverleners voorspellen dat eigenlijk zelf al via hun verslagen in het EPD, maar zijn zich daarvan mogelijk onvoldoende bewust.’

Eerder handelen en separatie voorkomen

‘Als we dit weten en dus waarschuwingen in het EPD kunnen maken, kunnen we ook eerder handelen om separatie te voorkomen, door middel van gesprekken, medicatie of andere interventies. Er zijn natuurlijk ook allerlei andere mogelijkheden, zoals analyses om suïcides bij patiënten te voorspellen en te voorkomen. Allemaal erg veelbelovend.’

Lees meer Text Analysis of Electronic Medical Records to Predict Seclusion in Psychiatric Wards: Proof of Concept

Bron: Parnassia Groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen