De publieke tribune: Wie zorgt voor de mantelzorger?

Op zoek naar een uitweg o.l.v. Coen Verbraak

Zondag 5 mei om 17.10 uur op NPO 2
In de zesde aflevering van De publieke tribune buigen we ons over de mantelzorg. Een betrokken publiek op de tribune stelt de vragen, een panel van bestuurders en deskundigen zoekt antwoorden. Coen Verbraak zorgt ervoor dat de vragenstellers een gedegen antwoord krijgen en dat duidelijk wordt waar de verantwoordelijkheden liggen. Hij wordt hierbij terzijde gestaan door Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), die de aflevering afsluit met zijn beschouwingen.

Mantelzorg

Je bent het, je wordt het of je zult het nodig hebben. Mantelzorg. Vroeg of laat krijgen wij er allemaal mee te maken. 4,4 miljoen landgenoten helpen een hulpbehoevende naaste. Een groot deel van hen is overbelast. Want hoe combineer je een drukke baan en een gezin met de zorg voor een ander? Wat mag de overheid wel en niet van ons verwachten? Wat mogen wij van de overheid verwachten? Hoe kan het beter? In deze vijfde aflevering van ‘De publieke tribune’ buigen we ons over de vraag: Wie zorgt voor de mantelzorger?

Panel

Het panel bestaat uit:

Jet Bussemaker, hoogleraar wetenschap, beleid en maatschappelijke impact in de zorg

Liesbeth Hoogendijk, directeur MantelzorgNL en zelf mantelzorger voor haar zoon

Bert van Alphen, wethouder Sociale zaken in Den HaagAnja Jonkers, directeur Intramurale zorg bij Florence


Deze keer komt de uitzending vanuit Woonzorgcentrum Steenvoorde

Na afloop van iedere aflevering kunnen kijkers verder praten over het thema van die week op facebook.com/omroephuman/

In de laatste uitzending van dit seizoen: 12 mei

Afl.8 – Wie werkt er voor ons?

Krapte op de arbeidsmarkt, 24-uurseconomie. Bedrijven die schreeuwen om personeel. Busladingen arbeidsmigranten. Toch zitten talloze mensen thuis. En van de mensen die werken ervaart blijkens recent onderzoek van TNO meer dan de helft een te hoge werkdruk.

Hoe organiseren we ons werk? Hoe doen we dat in de nabije toekomst? Wie werkt er voor ons? Over deze vragen buigen we ons in deze achtste en laatste aflevering van De publieke tribune.

Het panel bestaat uit:

Zakaria Boufangacha, coördinator Arbeidsvoorwaardenbeleid FNV

Sandra Phlippen, hoofd Nederland bij Economisch Bureau van ABN AMRO Bank N.V.

Kasia Gurbala, Business Unit Director bij arbeidsbemiddelaar OTTO Work ForceAhmed Kansouh, directeur Baanbrekers

Locatie:Oude Van Haren Schoenfabriek, Waalwijk

Radio

Naast het televisieprogramma zendt Human op NPO Radio 1 een maandelijkse variant van De publieke tribune uit. Ook daar komen kwesties aan de orde die de samenleving verdelen en die een beroep doen op het vermogen om tot een goede dialoog te komen. De radiovariant op NPO Radio 1 is steeds op de laatste maandag van de maand te beluisteren tussen 20.30 en 21.30 uur.

Fotoverantwoording: Coen Verbraak: Frank Ruiter

Bron: Human