Reactie Zorgverzekeraars Nederland op berichtgeving apothekers

Vandaag bericht onder meer de NOS over apothekers in ’t Gooi die hun deuren vanochtend sloten vanwege agressie door medicijntekorten

Hier de reactie van ZN namens de zorgverzekeraars:

“Ook zorgverzekeraars vinden het uitermate vervelend dat hun verzekerden geconfronteerd worden met medicijntekorten. Agressie tegen zorgverleners is echter volstrekt onaanvaardbaar. Die tekorten zijn een internationaal probleem, de oorzaak ligt buiten Nederland.

Preferentiebeleid

De suggestie van de actievoerende apothekers dat tekorten komen door preferentiebeleid van zorgverzekeraars klopt niet. Er zijn ook apothekers die geen (preferentie)contract hebben, daar wordt minstens evenveel gewisseld en soms zelfs vaker. Apothekers hebben er juist baat bij het inkoopbeleid van zorgverzekeraars steeds maar weer aan de kaak te stellen, omdat het hen in de portemonnee raakt. Het is ingevoerd om prijzen van geneesmiddelen omlaag te krijgen en bonussen van fabrikanten voor apothekers tegen te gaan. Die miljarden zijn naar de samenleving gegaan, we betalen daardoor jaarlijks 50 euro minder zorgpremie.”

Bron: Zorgverzekeraars Nederland