Sioux Tech Fund investeert in precisie kankerbehandeling

Sioux investeert drie miljoen euro in SamanTree Medical

Het Sioux Tech Fund heeft drie miljoen euro in het Zwitserse SamanTree Medical geïnvesteerd om de ontwikkeling van het Histolog™ system te ondersteunen. SamanTree Medical doet er alles aan om de noodzaak voor het opnieuw opereren van kankeroperaties te verminderen, met name bij borstoperaties. De gepatenteerde oplossing van deze medische start-up stelt artsen in staat om tumoren met grotere precisie en een hoger succesratio te verwijderen tijdens een operatie. 

Borstsparende operaties

Jaarlijks worden er in Europa en de Verenigde Staten meer dan een half miljoen borstsparende operaties verricht, waarvan een kwart opnieuw moet worden uitgevoerd. Dit brengt vaak de nodige stress voor de patiënt en extra kosten met zich mee. Chirurgen moeten iedere operatie weer de perfecte balans vinden tussen het wegsnijden van voldoende weefsel (ten einde een tweede operatie te voorkomen) en het besparen van zoveel mogelijk gezond weefsel.  


Het bepalen van de perfecte marge gebeurt via histopathologie-microscopie. De resultaten hiervan zijn echter pas dagen na de operatie beschikbaar. SamanTree’s Histolog™ is de enige oplossing die een real-time margebeoordeling tijdens de operatie mogelijk maakt, zonder aan nauwkeurigheid te verliezen. Deze innovatieve en zeer praktische weefselscan stelt de arts in staat om kankercellen onmiddellijk op een chirurgisch monster te visualiseren en de juiste marge te bepalen.
Sioux levert naast een investering ook expertise in hightechproductie en data-analyse aan SamanTree. Sioux heeft de exclusieve productierechten van deze medische machine verkregen en helpt SamanTree met de engineering van de Histolog scanner met haar kennis op het gebied van Artificial Intelligence en Big Data.

Arnoud de Geus, Director New Business Development bij Sioux: “SamanTree’s real-time histologiesysteem gaat voor een doorbraak zorgen op het gebied van tumorchirurgie, digitale pathologie en nauwkeurige kankerbehandeling. Een ontwikkeling waar wij als Sioux graag onderdeel van zijn en aan mee willen bouwen.”
SamanTree ontvangt in de eerste investeringsronde in totaal 9,5 miljoen CHF van investeringspartners: Panakès Partners, het Sioux Tech Fund, BOM Capital en B-to-V Partners. In september van vorig jaar verleende de Europese Innovatieraad SamanTree Medical al 2,6 miljoen euro via het Horizon2020 MKB-instrumentenprogramma. 

Over het Sioux Tech Fund

Het investeringsfonds van hightechbedrijf Sioux Technologies, investeert samen met regionale en Europese partners (zoals de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en het European Angel Fund) in kansrijke technische start-ups. Innovatieve ideeën krijgen hiermee een kans op een snellere ontwikkeling op het gebied van technologische vooruitgang en een snellere marktintroductie.’ Het Sioux Tech Fund heeft een aantal zeer succesvolle investeringen gedaan. Eind 2014 is de deelname in Fleetlogic succesvol naar TomTom Telematics overgegaan, halverwege 2017 is de investering Liteq naar Kulicke & Soffa verkocht, en eind 2017 is de investering Phenom-World verder gegaan onder de vleugels van Thermo Fisher Scientific. Ook solar voertuigfabrikant Lightyear heeft inmiddels al de eerste investering vanuit het Sioux Tech Fund ontvangen.

Over SamanTree Medical

SamanTree Medical, een spin-off van het Swiss Federal Institute of Technologies (EPFL), ontwikkelt baanbrekende imaging- en data-analytische oplossingen voor het verbeteren van de zorg voor kankerbehandeling. SamanTree is opgericht in december 2014 en heeft zijn hoofdkantoor in Lausanne, Zwitserland.

Vorig artikelNieuwe e-training om pijn te herkennen bij mensen met dementie
Volgend artikelExtra geld voor wetenschap wordt niet slim ingezet
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.