‘Zie wie ik aan ‘t worden ben’ en ontmoet de AlzheimerFluisteraars in de OBA

0
914

De expositie ‘Zie wie ik aan ’t worden ben’ toont de portretten en verhalen van AlzheimerFluisteraars als Jan, Liesbeth, Gülec, Marlies, Joris en Adelheid die samen met hun dierbaren die Alzheimer kregen, op de foto gingen. Ontmoet de familieleden die hun geliefden achterna tuimelden om met hen in verbinding te blijven. Bewonder hun foto’s, hun avontuur en verhaal.

AlzheimerFluisteraars


Samen met dramaturg Anne-Marth Hogewoning en fotograaf Cigdem Yuksel ontwikkelde Adelheid Roosen de methodiek van het AlzheimerFluisteren. Professor Anne-Mei The van de afdeling langdurige zorg en dementie van de UvA zag de documentaire Mam en gaf Roosen de geuzennaam AlzheimerFluisteraar.


Toen haar moeder Alzheimer kreeg, ontdekte Roosen aan den lijve wat dit betekent. Als een Alice in Wonderland, suisde zij met haar haar moeder mee, die via een gat in de grond het witte konijn achterna viel. Naar een andere werkelijkheid, waar mensen met dementie kunnen zijn ‘wie zij aan het worden zijn’.


Anne-Marth: “Voor dat meebewegen, dat meevallen, is vaak moed nodig, om schaamte of schroom te overwinnen. Dat meebewegen vinden we moeilijk omdat het een confrontatie is met onze eigen verlegenheid. Mensen met dementie nodigen je uit tot een spontane manier van reageren. Bij ons roept dat ongemak op, zeker als we in de openbare ruimte zijn, waarin iedereen zich gedraagt zoals het hoort. Die verlegenheid proberen wij met het AlzheimerFluisteren te doorbreken.” Anne-Marth en Cigdem gaan samen met de familieleden en mensen met Alzheimer dit intieme proces van ‘fluisteren’ aan. Yuksel vangt met haar camera precies dat moment waarop de fluisteraar door zijn of haar verlegenheid heenstapt. 


“Elk mens heeft de Fluisteraar in zich,” zegt Hogewoning. “Het is het spontane aanhankelijke kind in ons, dat we hebben weggestopt. Probeer iemand met dementie niet te corrigeren of te veranderen, maar laat je meevoeren. Ook al voelt dat ongemakkelijk. Ik zeg altijd: stuntel liever in je onzekerheid dan het uit de weg te gaan. Zo geef je een dierbare met dementie de ruimte om te zijn wie hij of zij aan het worden is.”


DE EXPO

De expositie ‘Zie wie ik aan ’t worden ben’ toont de indringende foto’s en verhalen van 14 begeesterde fluisteraars uit het hele land en is van 28 mei tot 12 juni te zien in OBA Oosterdok – Oosterdokskade 143. Vervolgens gaat de expo op reis langs de andere OBA-vestigingen in verschillende Amsterdamse wijken. 

 
DE OPENING

De directeur van de OBA, Martin Berendse, opent dinsdag 28 mei om 14.00 uur de expositie ‘Zie wie ik aan ’t worden ben’. Iedereen is welkom. Aanmelden kan via oba.nl.


OP HET PROGRAMMA

Muziek van de Odense Jazz Band – de meeste leden ervaren problemen met hun kortetermijngeheugen, maar de muzikale schatkist in hun brein is nog perfect intact en een inleiding van Simone Aarnink van het Odense Huis; de indrukwekkende documentairefilm Mam met een MamTalk van Adelheid; een dialoog van Cigdem Yuksel en Anne-Marth Hogewoning met AlzheimerFluisteraars Liesbeth, Gulec, Jan, Marlies, Joris en Adelheid. Ontmoet de familieleden die hun geliefden achterna tuimelden. 


DE OBA

De OBA biedt graag plek voor deze bijzondere expo en haakt zelf aan met het Geheugen-kabinet; een prachtige boekencollectie- en spelletjeskast over dit thema. Speciaal voor mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie én de mensen in hun directe omgeving, is het Geheugenkabinet in verschillende OBA-vestigingen te vinden. Daarnaast heeft de OBA voor mensen met dementie Muziek op Maat ontwikkeld. Dit is een muzikale afspeellijst die speciaal (door een mantelzorger) wordt samengesteld. De OBA plaatst de gewenste nummers vervolgens op een iPod Shuffle en leent deze uit. Muziek geeft hen geluk en geborgenheid en het samen beleven van muziek nodigt uit om naar elkaar te luisteren en de sociale interactie levend te houden.


De expositie ‘Zie wie ik aan ‘t worden ben’ in de OBA wordt mede mogelijk gemaakt door CultuurPlus. Onder deze noemer biedt de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) met een subsidie van de gemeente Amsterdam een platform voor cultureel aanbod speciaal gericht op de doelgroep senioren. Kringloop De Lokatie heeft meubels gedoneerd voor de expositie.