Doorslikbare maagballon in de strijd tegen obesitas

Nederland kent vanaf vandaag een nieuw middel in de strijd tegen ernstig overgewicht: een ‘doorslikbare’ maagballon. De Elipse-maagballon (www.elipsemaagballon.com) is bedoeld voor patiënten met obesitas die nog niet in aanmerking komen voor een maagverkleining. De nieuwe behandelmethode is revolutionair, omdat de ballon in 20 minuten wordt geplaatst, zonder medische ingreep. De innovatieve behandelmethode leidt gemiddeld tot een gewichtsverlies van 15 kilo.

Zonder operatie

De Elipse-maagballon is ‘s werelds eerste maagballon die zonder operatie wordt geplaatst. Gebruikers slikken een capsule in met een lege ballon. Zodra de capsule de maag heeft bereikt, kan een dokter via een katheter de ballon opvullen met een speciale vloeistof. Na 20 minuten staat de patiënt alweer buiten. Wereldwijd zijn er inmiddels al 10.000 van dit soort ballonnen met succes geplaatst.

Vol gevoel

Door ruimte in te nemen in de maag geeft de ballon een vol gevoel. Om die reden eten gebruikers kleinere porties, zonder het hongergevoel te ervaren dat vaak bij gewone diëten optreedt. Na een periode van 16 weken opent het ventiel op de Elipse-maagballon. Deze loopt vervolgens leeg en verlaat het lichaam via de natuurlijke weg.

Ideaal hulpmiddel

Prof. dr. Jan Willem Greve, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek Zuid: “We zijn erg blij dat we deze techniek in Nederland kunnen introduceren. We hebben al tientallen mensen kunnen helpen met deze nieuwe techniek. Gebruikers staan na 20 minuten weer buiten. De eenvoudige behandeling en snelle resultaten maken de maagballon een ideaal hulpmiddel in de strijd tegen overgewicht.”

Intensieve begeleiding

Zowel vóór als na de maagbehandeling worden gebruikers begeleid door een team van specialisten op het gebied van voeding en lichaamsbeweging. Zo wordt samen met een diëtist het voedingspatroon geanalyseerd en is er een fysiotherapeut die ondersteunt in het verkrijgen van genoeg lichaamsbeweging. Op die manier wordt ingezet op een verandering van levensstijl, zodat het gewichtsverlies kan worden vastgehouden op lange termijn.

Perfect hulpmiddel

Mensen met een body mass index (BMI) van 28 of hoger komen in aanmerking voor de behandeling. De ballon is een perfect hulpmiddel voor mensen die graag 15 kilo lichaamsgewicht willen verliezen, maar niet zwaarlijvig genoeg zijn voor een maagverkleining.

Grootste

De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) is in Nederland de grootste gespecialiseerde, zelfstandige kliniek voor de behandeling van mensen met ernstig overgewicht. Samen met partners, medisch specialisten en professionals loopt de NOK al sinds 1993 voorop in de behandeling van obesitas. Daarbij staat een verandering van levensstijl centraal. De NOK heeft acht vestigingen, verspreid door heel Nederland.

Bron: Nederlandse Obesitas Kliniek