Tuin die stress vermindert bij Oncologiecentrum VieCuri

Wie een afspraak heeft bij de afdeling Oncologie van een ziekenhuis is logischerwijs gespannen. Vaak krijgen patiënten een uitslag te horen: is de uitslag goed of is er sprake van kanker? Chirurg-oncoloog Paul Nijhuis bedacht het concept Human Sense Modulation en de BuitensteBinnenTuin om spanning rond een afspraak te verminderen.

Stressverlagend

“Ik zag wat er gebeurde in winkels rond de kerst; door specifieke belichting, geuren en een mooie presentatie, worden mensen als vanzelf aangezet om iets te kopen. Ik bedacht dat het dan toch ook moest lukken om mensen die heel bang zijn, gerust te stellen door het gebruik van bepaalde verlichting, geluiden, geuren en kleuren. Onderzoeken laten zien, dat de natuur stressverlagend werkt. De tuin en serre worden een verlengstuk van onze wachtruimte. Patiënten met kanker kunnen er hun zinnen verzetten. Als beoogd resultaat kunnen ze het gesprek met de arts beter volgen en staan ze meer open voor de zorg die ze ontvangen.”

Telefoontjes wereldwijd

Op dit moment naderen de werkzaamheden om het Oncologiecentrum uit te breiden met een serre, tuin en kunst haar voltooiing. Het project heeft de naam BuitensteBinnenTuin gekregen. Samen met o.a. de Universiteit van Maastricht wordt de werking van dit concept wetenschappelijk onderzocht.

Veel belangstelling

“Er is veel belangstelling, uit het hele land krijgen we telefoontjes.” VieCuri is voor zover bekend het enige ziekenhuis dat het prikkelen van de zintuigen in de volle breedte toepast. “De komende jaren gaan we met wetenschappelijk onderzoek proberen aan te tonen dat dit concept daadwerkelijk voordelen biedt voor patiënt, arts en de gezondheidszorg. Als dit lukt, dan kan dit concept worden toegepast in ieder ziekenhuis ter wereld.”

Door inzet van geursticks minder medicijnen nodig

Aromatherapie

In het Oncologiecentrum maakt men al gebruik van aromatherapie. Nijhuis: “Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde geuren angsten verminderen. Dat komt de kwaliteit van het gesprek tussen patiënt en arts ten goede. Het zou uiteindelijk zelfs het aantal ziekenhuisbezoeken kunnen verminderen.” Op de oncologische dagbehandeling wordt daarnaast gewerkt met geursticks. “Deze geuren kunnen helpen tegen misselijkheidsklachten. Het is toch mooi als we door de inzet van deze geuren, minder medicijnen tegen misselijkheid hoeven te verstrekken.”

Kunst om de gedachten te verzetten

VieCuri gaat ook kunst inzetten om patiënten beter voor te bereiden op hun gesprek met de specialist. Deze creatieve bijdrage is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Museum van Bommel van Dam. Saskia van de Wiel van het museum adviseerde het ziekenhuis: “Kunst kan zorgen voor een ander perspectief bij mensen, zoals inspiratie, zingeving of troost.

Levensbelang

Het kunstproject duurt één jaar. Elk van de vier seizoenen staat er iets anders centraal.” Kunstenaarscollectief Circus Engelbregt is gevraagd voor de conceptontwikkeling en uitvoering. Martijn Engelbregt: “”Met de BuitensteBinnenTuin nodigen we patiënten uit om naar buiten te gaan, om met hulp van de natuur aandacht te hebben voor de binnenwereld. Juist in moeilijke tijden is ruimte voor bezinning, overdenking, samen zijn en verwondering van levensbelang.”

Sponsoring

Het benodigde geld voor het totale project is grotendeels bijeen gebracht met sponsoring en fondsenwerving. Partners in de bouwwereld, Roparun, VieAmi, Center Parcs, Walk of Roses, de gemeente Venlo, Mondriaan Fonds en individuele donateurs helpen VieCuri om deze droom te verwezenlijken.

Start Roparun op vrijdag 7 juni bij de BuitensteBinnenTuin


De Venlose delegatie van de Roparun start vrijdag 7 juni hun estafetteloop vanuit VieCuri, bij de BuitensteBinnenTuin. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. De Venlose delegatie van de Roparun is één van de grote donateurs (203.000 euro) om de BuitensteBinnenTuin mogelijk te maken. De tuin is op 7 juni nagenoeg af en kan een schitterend en passend decor vormen.  Toepasselijker kan het eigenlijk niet.

Bron: Viecuri

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen