De gevolgen van kindermishandeling voor jongens en mannen

Array

Boek: Het is niet stoer
De gevolgen van kindermishandeling voor jongens en mannen

Kindermishandeling is een individueel én een maatschappelijk probleem. Als de slachtoffers jongens of mannen zijn, is er vaak weinig aandacht voor hun problemen. Hun kwetsbaarheid wordt gemakkelijk weggewuifd. Mannen moeten stoer zijn en handelend optreden, zo is het gangbare beeld. Maar wat als je een jongen bent en door een volwassene mishandeld of misbruikt wordt?

Mannen die als kind mishandeld zijn praten daar zelden over. Schaamte en de angst niet geloofd te worden spelen daarbij een rol. Eén luisterend oor, één iemand die te vertrouwen is, kan voldoende zijn om het zwijgen te doorbreken. Hoe eerder dat gebeurt, hoe beter, zo blijkt uit de authentieke levensverhalen die de auteur Fiet van Beek in het boek Het is niet stoer heeft opgetekend.

Daarnaast geeft het boek achtergrondinformatie bij de gevolgen van kindermishandeling en seksueel misbruik van jongens. Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn: seksuele opvoeding, weerbaarheid, stressreacties en traumaverwerking bij mannen, PTSS, EMDR, de inzet van ervaringsdeskundigheid en de participatie van slachtoffers bij de aanpak van kindermishandeling.

Met bijdragen van o.a. dr Martine F. Delfos, Iva Bicanic (onlangs uitgeroepen tot de Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid 2018), Rob van Pagée, Leo Rutjes en Belle Barbé.

Fiet van Beek (1959) werkte in de jeugdzorg als maatschappelijk werker, journalist, onderzoeker, docent en bestuurder/directeur. Zij publiceert over levensverhalen, jeugdzorg en de kracht van ‘gewone’ mensen. Over de gevolgen van kindermishandeling schreef ze eerder Met sorry maak je dit niet ongedaan. Ervaringen en adviezen van als kind mishandelde vrouwen

Bron: Uitgeverij SWP, 2016.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen