Last onder dwangsom voor Dunya Woonzorg voor verhinderen veilige overdracht cliënten

Array

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Dunya Woonzorg een last onder dwangsom gegeven. De continuïteit van zorg voor de cliënten die tot 14 mei 2019 bij Dunya, locatie Lelie in Elst in zorg waren is in het geding omdat de Dunya de cliëntendossiers niet overdraagt aan de nieuwe zorgaanbieder. Eerder gaf de inspectie aan Dunya op 17 mei 2019 een bevel en een last onder dwangsom. De cliënten zijn inmiddels verhuisd en worden al een aantal weken verzorgd door nieuwe zorgaanbieders. Daarom is er geen sprake meer van een spoedeisende situatie en is het bevel beëindigd.

 De inspectie heeft op 24 mei 2019 een aanwijzing gegeven aan Dunya. In deze aanwijzing stond dat Dunya alsnog zo snel mogelijk, maar uiterlijk 27 mei 2019, de cliëntdossiers moest overdragen aan de zorgaanbieders waar de cliënten nu verblijven. Omdat de cliëntendossiers op 27 mei nog steeds niet door Dunya waren overgedragen legde de inspectie op 31 mei 2019 een last onder dwangsom op.

Wat is er aan de hand?

Dunya biedt cultuurspecifieke ouderenzorg op twee locaties; één in Arnhem en één in Elst (Gelderland). Vanwege een huurachterstand is op dinsdag 14 mei 2019 boedelbeslag gelegd op het pand in Elst waar Dunya zorg verleende. Dit betekende dat Dunya het pand werd uitgezet en een nieuwe zorgaanbieder de zorg overnam. Dunya weigert echter mee te werken aan het overdragen van de cliëntdossiers.

Door de cliëntdossiers niet over te dragen is de overdacht van zorg onvolledig en wordt de continuïteit van de zorg ernstig in gevaar gebracht. Zonder de cliëntdossiers kunnen de nieuwe zorgverleners niet precies weten welke zorg de cliënten nodig hebben, en hoe zij deze het beste kunnen verlenen.  Zorgaanbieder Dunya is verantwoordelijk voor een zorgvuldige overdracht van zorgverlening waarbij de continuïteit van de zorg wordt gewaarborgd. Daarom is het noodzakelijk dat Dunya de volledige cliëntendossiers overdraagt.

Hoe nu verder?

Dunya Woonzorg krijgt een last onder dwangsom van € 5.000,- voor iedere volledige week waarin zij niet volledig aan de genoemde last heeft voldaan, waarbij het maximumbedrag aan mogelijk te verbeuren dwangsommen ten aanzien van de last in totaal € 50.000,- is. De begunstigingstermijn van deze last onder dwangsom was twee dagen.

Documenten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen