Voor het eerst in Nederland: Creatief met Clowns

0
598
Mevrouw Van de Berg maakt kennis met de clown en kostuummaker.

In mei is het project Creatief met Clowns van start gegaan in zorgcentrum Elim in Ochten. Creatief met Clowns is een acht weken durend innovatief kunst-zorgproject van Stichting Visiteclowns en wordt voor het eerst in Nederland georganiseerd. Het unieke project is bedoeld voor de meestal oudere bezoekers van dagbestedings­locaties in Nederland. Dagbesteding Tante Zus&zo van zorgcentrum Elim in Ochten is de eerste locatie waar Creatief met Clowns plaats vindt.

De bezoekers van de dagbesteding krijgen verschillende keren een clown zonder kostuum op bezoek. Samen met een kostuummaker helpen de bezoekers van de dagbesteding de clowns aan een uniek kostuum. Door het spel van de clowns en de kostuummaker kunnen de bezoekers plezier maken, lachen en ontspannen. Zo grapte een van de bezoekers tegen de kostuummaker al: “Je hebt geen smaak, want dat past echt niet bij elkaar”. De kleurrijke kleding, stoffen en de vorm van theater zorgen ervoor dat een andere manier van communiceren ontstaat. En er worden tussendoor liedjes gezongen en grapjes gemaakt.

Toegevoegde waarde

Jeanine de Graaf, directeur Stichting VisiteClowns en initiator en ontwikkelaar van het project, vult aan: “We zijn blij dat we dit unieke project voor de eerste keer in Nederland hebben kunnen opzetten. Stichting VisiteClowns is er van overtuigd dat de interventie clowning namelijk ook van toegevoegde waarde kan zijn voor bezoekers van dagbestedingslocaties. Maar dan wel op een andere manier dan met de gebruikelijke visites in de zorgcentra waar we vaak komen. Vandaar de start van het project met clowns en kostuummakers. De eerste vier weken hebben al veel mooie momenten opgeleverd. Ik kijk uit naar de komende weken en afsluiting met heuse modeshow!”

Voldoening en zelfvertrouwen

Bij het aankleden van de clowns voelen en ervaren de bezoekers van de dagbesteding de stoffen en kleding op verschillende manieren. Jannie van Wijk, medewerker zorgcentrum Elim: “De fantasie en creatieve vaardigheden van de bezoekers van de dagbesteding worden geprikkeld en gestimuleerd tijdens de bezoeken van de clowns en kostuummakers. Het geeft de bezoekers voldoening en zelfvertrouwen, omdat zij de clown moeten helpen terwijl zij zelf vaak degene zijn die hulp moeten ontvangen. Dit zorgt ervoor dat de clown de meest kwetsbare persoon is en de bezoekers van de dagbesteding weten dat zij niet door de clown in de maling worden genomen als er een grapje wordt gemaakt. Ik zie prachtig mooie momenten en ontmoetingen!”

Mevrouw Van de Berg maakt kennis met de clown en kostuummaker.

Modeshow op de catwalk

Op woensdag 3 juli om 19.00 uur wordt het project met een modeshow over de catwalk afgesloten. De clowns presenteren hun kostuums. De bezoekers van Tante Zus&zo zijn hierbij eregast en lopen of rijden mee over de catwalk. Familie en andere genodigden kunnen zo op een feestelijke manier het eindresultaat bewonderen. Het belooft een spetterend feestje te worden.

Fotograaf: Zorgcentrum Elim

Vorig artikelBorderliners kunnen emotioneel veel meer dan ze zelf en hun hulpverleners denken
Volgend artikelDe strijd tegen opkomende vectorziekten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.