Vergoeding afbouwmedicatie op de agenda

De Vereniging Afbouwmedicatie greep het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op donderdag 20 juni aan om opnieuw een dringende oproep te doen aan Kamerleden en zorgverzekeraars afbouwmedicatie te vergoeden.

Lagere doseringen

Het gaat om medicatie in lagere dan de geregistreerde doseringen, om patiënten te helpen veilig en met minder de bijwerkingen hun medicatiegebruik te verminderen of te stoppen. De medicatie is ontwikkeld om onttrekkingsverschijnselen -van een eenvoudige griep tot en met verward of suïcidaal gedrag- te verminderen of helemaal te voorkomen.

Langzaam afbouwen

Het is allang bekend dat afbouwen van psychofarmaca, zoals antidepressiva en sterke pijnstillers, bijvoorbeeld Oxycodon, langzaam moet gebeuren. Het staat ook in de bijsluiter. De lagere doseringen zijn al geruime tijd beschikbaar. Ze worden speciaal gemaakt. Maar, een groot deel van de zorgverzekeraars weigert nog steeds deze afbouwmedicatie te vergoeden. Met DSW en ENO als bekende uitzonderingen. Patiënten voelen zich in de steek gelaten door de instanties. Met pillen starten is niet moeilijk, ervan af komen soms een groot probleem.

Hoogste tijd

Het is de hoogste tijd dat minister Bruins en de zorgverzekeraars hun gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat afbouwmedicatie via het basispakket wordt vergoed.

Het rondetafelgesprek was openbaar en wordt bovendien live uitgezonden via www.tweedekamer.nl, via de app ‘debat gemist’.

Bron: Vereniging Afbouwmedicatie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen