DNA is de sleutel in de strijd tegen tuberculose

Onderzoekers stippelen richtlijnen uit voor volledige genoomsequencing als enige methode voor de diagnose, de behandeling en de detectie van tuberculose.

Sequentiebepaling

Er worden momenteel verschillende methoden gebruikt voor de detectie, de behandeling en het opsporen van tuberculose (tb). Sequentiebepaling van het hele genoom (WGS) zou al deze technieken kunnen vervangen. Een groep onderzoekers onder leiding van dr. Conor Meehan van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) beschrijft in Nature Reviews Microbiology de voor- en nadelen van steeds vaker gebruikte moderne genoom sequencingtechnologie. De onderzoekers formuleren een reeks aanbevelingen over standaardisatie en internationale normen voor goede WGS-praktijken in klinische zorg en volksgezondheid.

Eén enkele methode

De diagnose, behandeling en opsporing van Mycobacterium tuberculosis, de bacterie die tb veroorzaakt, gebeuren momenteel via verschillende werkwijzen. De komst van goedkope en betrouwbare WGS laat toe al deze technieken te vervangen door één enkele methode. Zonder duidelijke consensus en internationale normering bestaat het risico dat het wijdverbreid gebruik van WGS-technologie leidt tot niet-geharmoniseerde, niet-vergelijkbare en niet-gevalideerde gegevens en processen.

Impact

“We pleiten voor verregaande standaardisatie- en validatie-inspanningen vooraleer we de WGS-aanpak op grote schaal implementeren”, zegt dr. Conor Meehan. “Politiek engagement en betrokkenheid van supranationale laboratoria en regelgevende instanties zijn hierbij belangrijk om toegang tot gestandaardiseerde en gevalideerde WGS-technieken te garanderen, vooral in landen waar tb veel voorkomt zal de impact van WGS het grootst zal zijn.”

WGS-technieken

Dr. Conor Meehan van het ITG, dr. Inaki Comas van het Biomedicine Institute in Valencia en prof. Annelies Van Rie van de Universiteit Antwerpen richtten een consortium op met meer dan 40 internationale tb-experten. Samen beschreven ze de modernste WGS-technieken voor Mycobacterium tuberculosis en formuleerden ze een reeks aanbevelingen die van groot belang zijn in het licht van internationale ontwikkelingen.

“Momenteel worden WGS-technieken vooral gebruikt bij onderzoeksactiviteiten, maar de methode breidt zich snel uit naar klinische zorg en volksgezondheidtools die de verspreiding van tb in kaart brengen. Een soepele methode en gestandaardiseerde rapportage worden steeds belangrijker,” aldus Meehan.

Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt WGS nu al aan als standaardtechniek bij onderzoek naar globale drugresistentie. De methode wordt steeds vaker gebruikt als middel bij een gepersonaliseerde behandeling, terwijl ook meer en meer landen WGS implementeren.

Tuberculose is een bacteriële infectie die jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen slachtoffers maakt, waardoor het wereldwijd een van de tien belangrijkste doodsoorzaken is. Het ITG-onderzoek naar tuberculose is wereldtop. Het Instituut heeft de grootste publieke collectie tb-stammen voor onderzoek; zorgde voor een doorbraak met een kortere behandeling voor resistente tuberculose en doet uitgebreid onderzoek naar nieuwe diagnostiek en opsporingstechnieken.

Bron: ITG Antwerpen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen