Innovatieve leerwerkplaats in de wijk wil rol verpleegkundigen versterken

Array

Op 19 juni is het startschot gegeven voor de Academische Leerwerkplaats Verpleegkunde in de Wijk: een innovatieve leer-werkomgeving voor verpleegkundigen in de eerstelijn.

Belangrijke rol

Verpleegkundigen spelen een belangrijke rol in de zorg van de toekomst, juist ook in de eerstelijn; de zorg die direct toegankelijk is voor de patiënt. Doel van de samenwerking is de rol van de verpleegkundige in de eerstelijn te optimaliseren. Dat wil de Academische Leerwerkplaats bereiken door met onderzoek en onderwijs te werken aan innovatie van de zorg. “We beogen bij te dragen aan betere kwaliteit van zorg en betere kwaliteit van werk voor verpleegkundigen, door in te zetten op een lerende en innoverende omgeving.

Samen innoveren

We gaan met name samen innoveren op de thema’s taakdifferentiatie, zelfmanagement en ouderenzorg. De thema’s sluiten naadloos aan bij de onderzoekslijnen van de leerstoel verplegingswetenschap en het lectoraat ”, aldus dr. Nienke Bleijenberg, kwartiermaker Academische Werkplaats Verpleegkunde in de Wijk.

Verpleegkundigen van de toekomst

“Verpleegkundigen gaan samen met studenten, docenten en onderzoekers aan de slag om vraagstukken op te pakken, uiteraard in samenwerking met patiënten. We leiden verpleegkundig specialisten op, bieden aantrekkelijke stageplaatsen voor hbo-studenten verpleegkunde, en we stimuleren verpleegkundig leiderschap. De verwachting is dat door de juiste inzet van de wijk- en praktijkverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten de doelmatigheid van de eerstelijns zorg aanzienlijk kan worden verbeterd”, stelt Bleijenberg. “Kortom, de juiste zorg op de juiste plek door de juiste professional, in een aantrekkelijke werkomgeving waar verpleegkundigen van de toekomst worden opgeleid!”

Op foto: bestuurders van Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra, het Instituut Verpleegkundige Studies en Lectoraat Chronisch Zieken Hogeschool Utrecht, de Leerstoel Verplegingswetenschap van de Divisie Julius Centrum UMC Utrecht, Careyn, Axioncontinu en De Rijnhoven tekenden de samenwerkingsovereenkomst.

Bron: Hogeschool Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen