Zomerdepressie bij warme zomerdagen

Zo’n 15000 Nederlanders kampen ermee

Zo’n 10 procent van de mensen met een depressie heeft een seizoensgebonden component. Somber worden wanneer de blaadjes van de bomen vallen en men zich opmaakt voor de donkere wintermaanden is bij veel mensen een bekend fenomeen. Dat er ook zomerdepressies bestaan is minder bekend. In Nederland zijn er meer dan vijftienduizend mensen die er last van hebben.

Hoog tijd hier meer over te weten te komen. Judith Godschalx-Dekker, ziekenhuispsychiater, vertelt. “Er is sprake van een depressie wanneer iemand ten minste twee weken lang het grootste gedeelte van de dag een verminderde stemming heeft en/of geen plezier meer ervaart van dingen die vroeger wel leuk gevonden werden. Daarnaast zijn er vaak concentratieproblemen, schuldgevoelens, besluiteloosheid, libidoverlies en veranderingen in eetlust en slaapbehoefte,” licht Judith toe.

Zomer,- en winterdepressies Judith: “De klachten bij een zomerdepressie zien er vaak anders uit dan bij de winterdepressie en ook de oorzaken verschillen. Patiënten met een zomerdepressie zijn vaak hun eetlust kwijt en vallen af. Ze hebben moeite met inslapen, doorslapen en zijn vaak veel te vroeg wakker. Patiënten met een winterdepressie hebben juist vaak een toegenomen eetlust en een grotere behoefte aan slaap. Winterdepressie wordt toegeschreven aan het tekort aan zonlicht als de dagen korter worden.

Zomerdepressies voorspellers voor optreden winterdepressies

Vroeg opstaan en lichttherapie in de ochtend is een bewezen effectieve behandelmethode. Gek genoeg zijn zomerdepressies vaak goede voorspellers voor het optreden van winterdepressies.” Uitlokkende factoren Judith: “Zomer depressie wordt waarschijnlijk uitgelokt door warme temperatuur. Mogelijk komt dit vaker voor bij linkshandigen, bij mensen met manische depressiviteit en een familiaire kwetsbaarheid voor seizoenschommelingen. Waarschijnlijk hebben ook veranderingen in dagelijkse patronen, als gevolg van het weer, invloed op het ontstaan van somberheid. Denk hierbij aan het verminderen van lichamelijke beweging (de zomerstop op het sportveld) en een vermindering van sociale activiteiten (voor de achterblijvers tijdens de zomervakantie). Minder kunnen bewegen en sociale beperkingen zijn overigens ook redenen waarom mensen met een (chronische) lichamelijke ziekte vaker last hebben van depressie.

Het Spaarne Gasthuis behandelt depressies bij mensen bij wie ook lichamelijke klachten een rol spelen.” NB: Dit nieuws werd dit jaar het eerst gebracht door Margriet, daarna volgden NRC en nu.nl en inmiddels ook metronieuws en één vandaag. Er wordt over verschillende oorzaken gespeculeerd (social media, het dragen van weinig verhulde kleding wat door mensen die onzeker over hun uiterlijk zijn niet prettig gevonden wordt). Voor zover Judith weet zijn deze aspecten niet wetenschappelijk onderzocht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen