Door robothandschoen meer handgrijpkracht voor mensen met beperkte handfunctie

Array

Onlangs ging de iHand studie van start. Door het gebruik van een robothandschoen kunnen patiënten het gebruik van hun aangedane hand stimuleren en daarmee hun zelfstandigheid vergroten. Aan de studie doen in totaal 63 personen mee. Zij worden door de zeven samenwerkende revalidatiecentra in Nederland geworven.

Dagelijkse handelingen

Verschillende patiëntengroepen, zoals orthopedie patiënten, reumapatiënten, patiënten met een incomplete dwarslaesie, traumatisch hersenletsel en patiënten met een beroerte ondervinden vaak problemen bij het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven als gevolg van het slechter functioneren van de hand(en). Ze hebben persoonlijke hulp en/of hulpmiddelen nodig om allerlei dagelijkse handelingen uit te voeren.

Meer zelfstandigheid

De robothandschoen ondersteunt de grijpbeweging door de greep te versterken. Op deze manier kunnen mensen hun aangedane hand vaker gebruiken in het dagelijks leven, wat mogelijk leidt tot meer zelfstandigheid en een verbeterde handfunctie na een periode van gebruik van de robothandschoen.

Effect

Het primaire doel van het project is het effect van de robothandschoen, oftewel de CarbonHand, op de maximale grijpkracht (zonder ondersteuning door CarbonHand) te onderzoeken bij patiënten met handfunctiestoornissen, nadat zij de handschoen zes weken in de thuissituatie hebben gebruikt. Overige onderwerpen van het onderzoek zijn de arm-/handfunctie, de mate van gebruik van de handschoen en de kwaliteit van leven van de proefpersonen. Alle deelnemers wordt gevraagd de draagbare robothandschoen gedurende een periode van zes weken in de thuissituatie te gebruiken tijdens dagelijkse handelingen. Deelnemers zijn vrij om de handschoen te gebruiken bij die handelingen waar zij ondersteuning bij kunnen gebruiken.

CarbonHand

De CarbonHand is ontwikkeld door Bioservo Technologies AB in Stockholm, Zweden. Bioservo heeft Roessingh Research and Development  te Enschede ingeschakeld om deze klinische studie te coördineren en stelt de CarbonHand systemen ter beschikking gedurende de studie.

Het iHand project wordt gecoördineerd door Roessingh Research and Development.

Deelnemende revalidatiecentra

In totaal nemen zeven Nederlandse (revalidatie)centra deel: UMCG Centrum voor Revalidatie (Groningen), Isala (Zwolle), Reade Revalidatie / Reumatologie (Amsterdam), Rijndam Revalidatie (Rotterdam), De Hoogstraat (Utrecht), Sint Maartenskliniek (Nijmegen) en Roessingh, Centrum voor Revalidatie (Enschede). Daarnaast is Clinical Trial Service B.V., een contract research organisatie, betrokken bij het uitvoeren en monitoren van de studie.

Bron: Roessingh Research and Development

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen