Vijf gelieerde zorgorganisaties krijgen last onder dwangsom

Pretoria Zorg B.V., Stichtse Zorg B.V., MDO Zorg B.V., Amanazorg B.V. en Thuiszorg Avira B.V. krijgen last onder dwangsom

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Pretoria Zorg B.V. (ook wel Avirazorg) en de aan haar gelieerde zorgorganisaties een last onder dwangsom gegeven, omdat zij niet aan de aanwijzing van 23 mei 2019 heeft voldaan. De organisaties moesten zo snel mogelijk, maar uiterlijk 3 juni 2019, de bestaande cliënten zorgvuldig overdragen aan een andere zorgaanbieder. Dit is niet gebeurd. Eerder werd geconstateerd dat er bij Pretoria Zorg B.V. (Avirazorg) sprake is van structurele tekortkomingen in de geboden zorg. De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen dat de organisatie uit eigen beweging de tekortkomingen zal wegnemen.

Wat is er aan de hand

Pretoria Zorg B.V. levert thuiszorg aan cliënten in de provincie Utrecht. De inspectie heeft – gelet op het volledige gebrek aan duidelijkheid en transparantie –  grote zorgen over de kwaliteit van overdracht van de betrokken cliënten. De inspectie droeg Pretoria Zorg B.V. en de aan haar gelieerde organisaties daarom op haar cliënten zorgvuldig over te dragen aan een zorgaanbieder die het vertrouwen van de inspectie geniet. Tot heden heeft Pretoria Zorg B.V. onvoldoende medewerking verleend bij het verstrekken van de benodigde informatie aan de inspectie. De inspectie is hierdoor gehinderd bij haar onderzoek naar de naleving van de aanwijzing en de kwaliteit van de thuiszorg voor kwetsbare cliënten.

Onzorgvuldige overdracht

Door informatie op te vragen bij cliënten en/of vertegenwoordigers, huisartsen, zorgverzekeraars en overnemende zorgaanbieders kon de inspectie constateren dat er sprake is (geweest) van onzorgvuldige overdracht. Zo zijn cliënten van de ene op de andere dag zonder zorg komen te zitten en zijn cliëntdossiers niet overgedragen.

Hoe nu verder

Pretoria Zorg B.V., Stichtse Zorg B.V., MDO Zorg B.V., Amana Zorg B.V. en Thuiszorg Avira B.V. moeten alle cliënten (alsnog) op een zorgvuldige wijze overdragen aan een andere zorgaanbieder die het vertrouwen heeft van de inspectie. Hieraan is per organisatie een last onder dwangsom verbonden met een maximum van € 20.000. Voor deze last geldt een begunstigingstermijn van één week. Dit betekent dat de zorgaanbieder gedurende één week nog aan de last kan voldoen zonder dat daadwerkelijk een dwangsom wordt verbeurd.

Het Landelijk Meldpunt Zorg van de inspectie is bereikbaar om de cliënten op weg te helpen naar een nieuwe thuiszorgaanbieder. Daarnaast heeft de inspectie direct contact met de huisartsen binnen de regio.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen