Hersenstichting looft 1 miljoen euro uit voor onderzoeksproject

Array

Onderzoek moet zich richten op meerdere hersenaandoeningen

De Hersenstichting stelt één miljoen euro beschikbaar voor een onderzoek dat zich op oplossingen richt voor meerdere hersenaandoeningen. Kruisbestuiving en samenwerking moeten centraal staan in het onderzoeksproject om zo samen tot impactvolle resultaten voor mensen met hersenaandoeningen te komen. Het is het hoogste bedrag dat de stichting ooit heeft toegekend aan één onderzoeksproject.

Lange weg te gaan

“We bestaan dit jaar 30 jaar, maar dat is voor ons geen reden tot een feestje”, zegt Merel Heimens Visser, directeur-bestuurder bij de Hersenstichting. “Want we hebben nog een lange weg te gaan naar een toekomst zonder hersenaandoeningen.” De stichting stelt het bedrag in dit jubileumjaar beschikbaar om een extra impuls aan onderzoek te geven en zo dichterbij een oplossingen voor hersenaandoeningen te komen.

Samenwerking en aandoeningoverstijgend

“We zijn ervan overtuigd dat verschillende partijen in het hersenveld moeten samenwerken. Dat levert nieuwe ideeën en nieuwe wegen op, en daarmee mogelijke doorbraken voor de patiënt”, aldus Heimens-Visser. Daarnaast legt de Hersenstichting verbanden tussen verschillende hersenaandoeningen en alle mogelijke oplossingen. Daarom moet het onderzoeksproject dat wordt ingediend per se een onderzoek zijn naar meerdere aandoeningen tegelijk. Heimens Visser: “De hersenen zijn complex en verschillende hersenaandoeningen kunnen een vergelijkbaar onderliggend mechanisme hebben, of de gevolgen kunnen vergelijkbaar zijn. Door te kijken naar processen bij meerdere aandoeningen, kunnen verbanden gelegd worden tussen hersenaandoeningen en mogelijke oplossingen. Zo komen we tot oplossingen waar we tot nu toe nog niet aan hebben gedacht.”

Aandoening stoppen of klachten verminderen


De in te dienen onderzoeksprojecten moeten zich richten op het stoppen en vertragen van hersenaandoeningen. Echter, omdat voor het merendeel van deze aandoeningen nog geen behandeling beschikbaar is, mag het project zich ook richten op klachtenvermindering en het bevorderen van herstel. Voor meer informatie en de onderzoekcriteria: wetenschap.hersenstichting.nl/1miljoen.

Over de Hersenstichting


Één op de vier mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. We investeren in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg. Meer informatie over het werk van de Hersenstichting is te vinden op: www.hersenstichting.nl.

Bron: Hersenstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen