CBG start campagne over wisselwerking tussen medicijnen en kruidenproducten

Array

“Informeer altijd je arts of apotheker als je een kruidenproduct en een medicijn gebruikt”
Medicijnautoriteit CBG vraagt in de campagne aandacht voor het gebruik van medicijnen in combinatie met veel gebruikte kruidenproducten. Het doel is om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken dat kruiden invloed kunnen hebben op de werking van (andere) medicijnen. Veel mensen ervaren de positieve effecten van kruidenproducten, maar weten niet dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Met onder andere nieuwe toegankelijke informatie op de CBG-website en een animatievideo over de wisselwerking met kruiden, wil het CBG het bewustzijn vergroten over de risico’s.

RIVM

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen kruidensupplementen gebruiken.
CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer is blij met de nieuwe voorlichting: “Kruiden lijken misschien onschuldig, maar zijn dat niet altijd. De combinatie van medicijnen en kruidenproducten is soms gevaarlijk. Het is daarom belangrijk dat medicijngebruikers weten wat de risico’s zijn en dat ze altijd hun zorgverlener informeren. Deze nieuwe campagne moet daarbij helpen.”

Ernstige gevolgen

Soms kan een wisselwerking met een (ander) medicijn zelfs ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld:

  • Sint-Janskruid en kurkuma kunnen er voor zorgen dat medicijnen tegen kanker sneller worden afgebroken, waardoor zij minder effect hebben. Sint-Janskruid zorgt ook voor een sterkere werking van antidepressiva.
  • De kruidenproducten ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik met een bloedverdunnend medicijn neemt het risico op een hart- of herseninfarct toe.
  • Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners worden gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.

De risico’s op wisselwerking gelden niet voor de kruiden die in de keuken worden gebruikt bij het klaarmaken van voedsel, maar voor de kruiden in hoge concentraties zoals in een capsule.


Campagne voor medicijngebruikers en zorgverleners

De basis van de campagne bestaat uit achtergrondinformatie voor medicijngebruikers en een wetenschappelijke verdieping voor zorgverleners op de website van het CBG. Daarnaast is er een animatievideo over de risico’s op wisselwerkingen die kan worden getoond in wachtruimten van artsen en apotheken. Ook is de Geneesmiddeleninformatiebank van het CBG aangepast. Daar staat nu per medicijn duidelijk vermeld of het interacties heeft met kruidenproducten. Via een (social) media campagne #weetwatjeslikt worden de risico’s op interacties van kruiden en medicijnen onder de aandacht gebracht.
Van de 10 veelgebruikte kruidenproducten is op de website beschreven waar het voor wordt gebruikt, welke wisselwerkingen met medicijnen kunnen optreden en in welke mate deze zich kunnen voordoen.


Kruidenproducten in Nederland

Kruidenproducten zijn in Nederland beschikbaar als kruidengeneesmiddel en als kruidensupplement. Het CBG beoordeelt de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van kruidengeneesmiddelen. Kruidensupplementen worden niet beoordeeld door het CBG en vallen onder de warenwet.

Bron: CBG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen