“Mensen zijn bijwerkingen ADHD-medicatie beu”

Array

Annelies Verlaet (UAntwerpen) zoekt kinderen met ADHD voor onderzoek naar alternatief

Wie ADHD heeft, krijgt van de dokter doorgaans methylfenidaat (In Nederland bekend onder de naam Ritalin en in Belgie bekend onder de naam Rilatine) voorgeschreven. Dat geneesmiddel is vaak efficiënt, maar heeft geregeld bijwerkingen. “Het supplement pycnogenol kan mogelijk een waardevol alternatief zijn”, weet Annelies Verlaet (UAntwerpen). Pycnogenol is een schorsextract van de zeeden ook wel pijnboom genaamd (Pinus pinaster). Zij zoekt kinderen tussen 6 en 12 jaar om deel te nemen aan een wetenschappelijke studie naar het supplement.


Heel precieze cijfers zijn er niet, maar naar schatting 6 à 7 procent van de kinderen heeft ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Het syndroom komt tot uiting in hyperactiviteit, concentratiestoornissen en impulsiviteit. In de Verenigde Staten neemt ongeveer 60% van de patiënten medicatie. In België steeg het gebruik van methylfenidaat en soortgelijke medicatie, tussen 2006 en 2016 met 50 procent. Minstens één op de vier ADHD’ers klaagt over de bijwerkingen van medicatie. Het gaat om onder meer hoofdpijn en een verminderde eetlust. Bovendien is er nog weinig kennis over de effecten op langere termijn.


Uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat schorsextract van de zeeden, een voedingssupplement geproduceerd door het Zwitserse bedrijf Horphag Research, een alternatief zou kunnen zijn voor methylfenidaat. Het supplement, afkomstig van de schors van de pijnboom, heeft een positief effect op de immuniteit en op oxidatieve stress, twee factoren die er in de hersenen voor kunnen zorgen dat signalen minder goed worden doorgegeven. Een eerdere studie vond al positieve effecten bij patiënten met ADHD.


Alternatieven

In de onderzoeksgroep NatuRA van het Departement Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen doen prof. Nina Hermans en dr. Annelies Verlaet onderzoek naar pycnogenol. “Veel ouders van kinderen met ADHD geven aan dat ze naar een alternatief voor methylfenidaat zoeken, omdat ze de bijwerkingen beu zijn”, vertelt Verlaet.


Geen medicatie

NatuRA zet in samenwerking met de Dienst Kinderneurologie van het UZA (prof. Berten Ceulemans) en UZ Gent (Dr. Helene Verhelst) en het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (prof. Dirk Van West) een uitgebreide wetenschappelijke studie op om de effecten van pycnogenol nauwkeurig in kaart te brengen. Voor die studie zoekt Verlaet 144 Vlaamse en Nederlandse kinderen tussen 6 en 12 jaar, met ADHD.
“De deelnemende kinderen mogen voor de start van de studie drie maand lang geen medicatie genomen hebben tegen ADHD. Dat maakt het wat moeilijker om voldoende kandidaten te vinden.”
Geïnteresseerden mogen zich melden via [email protected]. Meer info over het onderzoek staat op www.uantwerpen.be/adhd.

Bron: ADHD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen