Verhoogd risico op brandwonden bij kinderen tijdens zomervakantie

Array

Plastisch chirurgen en Nederlandse Brandwonden Stichting waarschuwen ouders voor verhoogd risico op brandwonden bij kinderen tijdens zomervakantie

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Brandwonden Stichting roepen ouders op te waken voor verborgen risico’s op brandwonden bij kinderen tijdens de zomervakantie. Vanaf 6 juli krijgen scholen in de Regio Zuid als eerste vakantie. Juist in de zomermaanden en specifiek in de vakantieperiode neemt het aantal ongevallen waarbij kinderen zijn betrokken toe. Het warme weer draagt hier sterk aan bij. Denk aan heet water uit een tuinslang of hete thee die van een wiebelig campingtafeltje omvalt.

In een fractie van een seconde

Dat onderschrijft ook Sandra Jongen, plastisch chirurg verbonden aan het Brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis in Groningen: “We zien in de vakantieperiode het aantal brandwonden bij jonge kinderen toenemen. Brandwonden zijn vaak opgelopen in een fractie van een seconde maar de gevolgen kunnen levenslang zijn. Bij ernstige brandwonden blijven wij als plastisch chirurg vaak lang betrokken. Soms moeten meerdere huidtransplantaties en reconstructie operaties worden gedaan totdat een kind is uitgegroeid en de volwassen leeftijd heeft bereikt.

Niet bewust

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren in de zomerperiode als het gaat om brandwonden bij kleine kinderen, dus vragen wij er namens de beroepsgroep en samen met de Brandwonden Stichting aandacht voor”, aldus Jongen. De Brandwonden Stichting onderkent het probleem. Samen met de NVPC adviseren ze mensen om extra op te letten, zeker met de zomervakantie in het vooruitzicht. 

Bijna kwart jonger dan 5 jaar

In 2018 zijn 783 mensen met acute brandwonden opgenomen in één van de drie Nederlandse brandwondencentra. Bijna een kwart (21,1%) van het totaal is jonger dan 5 jaar. Vooral kinderen tussen de twaalf en achttien maanden lopen een groter risico om brandwonden op te lopen. Dit zou komen doordat kinderen op deze leeftijd nieuwe vaardigheden als grijpen en lopen ontwikkelen en zich niet bewust zijn van gevaar. Daarnaast staan kinderen door hun nieuwsgierigheid snel te dicht bij gevaarlijke situaties waardoor ze meer risico lopen. 


Meer risico in de zomermaanden 

Vooral tijdens de zomermaanden is er een piek in deze brandwonden te zien. Mensen hebben vaak vakantie en leven veel meer buiten. Een gevaar waar veel ouders niet op bedacht zijn, is bijvoorbeeld dat er kokend heet water dat uit een in de zon liggende tuinslang kan komen zodra je de kraan aanzet. En hete thee valt veel sneller van een wiebelig campingtafeltje dan van een stevige huistafel. Er wordt bijvoorbeeld ook meer buiten gekookt. Door ongelukken met brandbare vloeistoffen die bij BBQ’s worden ingezet zoals bio-ethanol, spiritus en benzine maar ook, bijvoorbeeld, frituurvet ernstige brandwonden worden veroorzaakt.


Gevolgen brandwond ernstiger bij kinderen

De gevolgen van brandwonden zijn voor kinderen vaak ernstiger dan bij volwassenen. Naast dat ze een veel dunnere huid hebben is het verbrande lichaamsoppervlak in verhouding groter dan bij volwassenen. Daarom is het belangrijk weten hoe te handelen als het onverhoopt toch misgaat.

Eerste hulp

Eerste hulp begint altijd met 10 minuten koelen met lauw stromend water en daarbij ook alle kleding én de luier uit te doen. Bedek daarna de wond met plastic huishoudfolie. Op de site van de Brandwonden Stichting staan alle 7 EHBO tips op een rij. In ieder geval is het van belang om in alle gevallen bij verbrandingen van kleine kinderen altijd contact op te nemen met een huisarts en in ernstige gevallen direct 112 te bellen. Zij kunnen beoordelen of een kind behandeld moet worden in een brandwondencentrum waar 24 uur per dag en zeven dagen in de week een multidisciplinair team klaar staat van onder andere (plastisch) chirurgen, anesthesisten, internisten, brandwondenartsen en verpleegkundigen.

Preventie-informatie:

Tuinslang: Laat het water eerst even lopen totdat het hete water uit de tuinslang is.
Zet kinderzitjes en/of speelgoed niet in de zon. Voel eerst aan het oppervlak wat temperatuur is.
Gebruik afsluitbare thermobekers op vakantie of in de tuin en wees alert op wiebelige tuin-campingtafeltjes 
De enige manier om een barbecue veilig aan te steken, is met aanmaakblokjes. 
Brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine mogen in geen geval op een vuurbron worden gespoten. 
Zorg dat kinderen op minimaal twee meter afstand blijven van een barbecue of open vuur. 
En wil je een sfeerhaard of –licht bijvullen? Dek dan eerst het reservoir af en wacht dan minimaal een uur met het bijvullen van het reservoir nadat de vlam is gedoofd.
Zonveilig en gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor
Kijk voor meer informatie en veiligheidstips ook op: https://brandwondenstichting.nl/bbq/

Bron: NVPC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen