HIPEC-behandeling bij eierstokkanker kosteneffectief in Nederlandse situatie

Array

Een buikspoeling met verwarmde chemotherapie (Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie; HIPEC) is kosteneffectief bij vrouwen die een operatie ondergaan voor eierstokkanker die is uitgezaaid naar de buikholte (stadium III), zo blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek dat deze week is gepubliceerd in het toonaangevende Journal of Clinical Oncology. Eerder onderzoek naar deze behandeling wees uit dat deze vrouwen langer leven na HIPEC.

Eierstokkanker en de behandeling

In Nederland krijgen ongeveer 1300 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker. In ongeveer 75% van de gevallen is de ziekte bij de diagnose al in de buikholte verspreid. Zelfs na optimale behandeling met chemotherapie en een operatie, komt de ziekte vaak binnen twee jaar terug. Eierstokkanker heeft wereldwijd het hoogste sterftecijfer van de gynaecologische kankersoorten. De overleving is in Nederland in de afgelopen 20 jaar niet verbeterd, zo bleek uit eerder onderzoek.

HIPEC bij eierstokkanker

In de afgelopen 10 jaar heeft er in Nederland een grote wetenschappelijke studie plaatsgevonden, mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding, naar behandeling met een buikspoeling met verwarmde chemotherapie, ofwel Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie (HIPEC). De buikspoeling wordt toegepast aan het eind van de operatie, om zo onzichtbare tumorcellen bloot te stellen aan verwarmde chemotherapie, zodat de kans op terugkeer van ziekte verkleint.

’Intervaldebulking’

Bij patiënten met eierstokkanker en uitzaaiingen naar de buikholte waarbij in eerste instantie een operatie niet mogelijk is vanwege de uitgebreidheid van de tumor, start de behandeling met chemotherapie, gevolgd door een operatie. Deze operatie wordt dan een ’intervaldebulking’ genoemd. In de studie, die werd uitgevoerd in zeven Nederlandse ziekenhuizen onder leiding van het AVL, werd er geloot tussen een intervaldebulking met of zonder HIPEC. De studie, gepubliceerd in januari 2018, wijst uit dat de vrouwen die behandeld worden met een intervaldebulking en HIPEC langer leven vergeleken met de vrouwen die zonder HIPEC worden behandeld.

Kosteneffectiviteit en beschikbaarheid van de behandeling

Om ervoor te zorgen dat een effectieve behandeling zoals HIPEC, die duurder is dan de gebruikelijke aanpak, snel beschikbaar is voor de patiënt, moet er gekeken worden naar de kosteneffectiviteit van de behandeling. Bij een kosteneffectiviteitsonderzoek wordt de extra overlevingswinst afgewogen tegen de kosten, en de potentiele nadelen die gepaard gaan met de behandeling. Daarbij wordt ook kwaliteit van leven in acht genomen.

De onderzoekers concluderen dat de behandeling kosteneffectief is in de Nederlandse situatie en dat er goede kans bestaat dat dat in het buitenland met vergelijkbare zorgsystemen ook zo is. Door goede samenwerking tussen het Zorginstituut Nederland (ZIN), patiëntenvereniging stichting Olijf, de beroepsvereniging en het onderzoeksteam (artsen, statistici en gezondheidseconomen), is deze behandeling sinds december 2018 opgenomen in het basispakket.

Meer informatie?

De HIPEC behandeling in combinatie met een intervaldebulking voor patiënten met een stadium III eierstokkanker wordt aangeboden in tien Nederlandse ziekenhuizen die hier volgens de SONCOS norm voor gekwalificeerd zijn: Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam UMC, Catharina Ziekenhuis, Erasmus MC, LUMC, MS Twente, Maastricht UMC+, Radboud MC, UMC Groningen en UMC Utrecht.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen