Flinke stijging in meldingen mogelijke rabiës

Een hond, kat of aap in het buitenland mag er dan lief uitzien, toch bijten of krabben deze dieren regelmatig van zich af. Alarmcentrale Eurocross Assistance ziet een flinke stijging in het aantal meldingen van mogelijke rabiësbesmetting gedurende de afgelopen drie jaar. In 2016 werd 163 keer melding gemaakt van een dierenbeet en dus mogelijke rabiësbesmetting en in 2017 waren dit er 264, 60% meer.

Stijging van 30%

In 2018 kwamen er maar liefst 342 meldingen binnen bij de alarmcentrale, een stijging van 30% procent ten opzichte van 2017 en zelfs 110% procent ten opzichte van twee jaar daarvoor. Voorlichting over preventie en wat te doen na een incident is van groot belang en daarom besteedt Eurocross deze hele week aandacht aan de infectieziekte.

Blaffende honden bijten wel

Elk jaar overlijden wereldwijd ongeveer 60.000 mensen aan de gevolgen van rabiës. Rabiës, ook bekend als hondsdolheid, is een infectieziekte die kan worden overgedragen door een geïnfecteerd dier op de mens. Bij besmetting kan het virus zorgen voor een fatale afloop. Besmetting met het virus komt meestal van een hondenbeet, maar ook katten, apen en vleermuizen kunnen de ziekte bij zich dragen.

“Hoe moeilijk het ook kan zijn, die lieve puppy of dat schattige aapje kun je beter niet aanraken, aaien of voeren als je op vakantie bent in een gebied waar rabiës voorkomt”, aldus Floriana Luppino, arts bij Eurocross. “Elk dier kan schrikken van een onverwachte beweging en daardoor letterlijk van zich af bijten, of krabben. Maar ook als je het dier voert kan het per ongeluk in je hand bijten. Als je – in welke situatie dan ook – bent gebeten, gekrabd of een dier heeft aan kapotte huid gelikt, reinig de wond dan direct 15 minuten lang met een tandenborstel, water en zeep en bel de alarmcentrale.”

Twee soorten medicatie nodig

Wereldwijd zijn er zo’n 150 landen waar rabiës voorkomt, maar tussen 2016 en 2018 ontving Eurocross met name meldingen uit Indonesië, Thailand en Vietnam. Bij deze meldingen ging het voornamelijk om beten (54%) en krabben (35%) en de meest voorkomende plekken waar de verwondingen zijn opgelopen zijn de arm of hand (42%), en de kuit of voet (39%). Opvallend is dat best veel mensen de verwondingen niet meteen melden, maar hier soms wel enkele dagen mee wachten. 30 procent van de vakantiegangers maakt pas na 24 uur melding, terwijl te lang wachten met het behandelen van de eventuele besmetting fatale gevolgen kan hebben.

Zo snel mogelijk

“Bij een mogelijke rabiësbesmetting moet behandeling zo snel mogelijk plaatsvinden. Als je vooraf aan de reis niet bent gevaccineerd zijn twee verschillende soorten medicatie nodig”, aldus Luppino. “Eén daarvan, de antistoffen of immunoglobulines, is heel schaars en daarom is het soms noodzakelijk om af te reizen naar een andere stad of zelfs een ander land. Dit zorgt niet alleen voor vertraging in de behandeling, maar ook voor een hoop zorgen, stress en het onderbreken of zelfs beëindigen van een vakantie. Bij Eurocross merken we dat veel reizigers niet (goed) geïnformeerd zijn over de vaccinatiemogelijkheden voorafgaand aan de reis en hoe te handelen wanneer zij gebeten of gekrabd worden. Daarom vragen wij hier aandacht voor tijdens de Rabiës Week.”

Onderzoek naar de meldingen van mogelijke rabiës

Met medewerking van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet Eurocross onderzoek naar de meldingen van mogelijke rabiës, de stijging van het aantal meldingen, de gevolgen en mogelijke oplossingen. Met dit onderzoek wil de alarmcentrale onder andere de beschikbaarheid van de medicijnen die nodig zijn na een incident en de logistieke problemen die kunnen zorgen voor een latere start van de benodigde behandeling in kaart brengen.

Karakteristieken

Daarnaast kijkt Eurocross naar de karakteristieken van de reizigers die de rabiësmeldingen maken. Luppino: “Op deze manier hopen we dat in de toekomst een reizigersadvies op maat gemaakt kan worden, bijvoorbeeld op basis van je bestemming. Ga je op reis in een gebied waar behandeling lastig te verkrijgen is, zou het advies kunnen zijn om hoe dan ook een rabiësvaccinatie te halen voordat je op reis gaat. Vooraf vaccineren kan veel ellende en kosten besparen. Als je wordt gebeten of gekrabd, zijn er alsnog aanvullende injecties nodig, maar deze zijn wereldwijd veel beter verkrijgbaar, in tegenstelling de immunoglobulines.”

Bron: Eurocross Assistance

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen