Lobby succesvol bij vaccinaties gordelroos voor senioren

Senioren worden beter beschermd tegen ziekten. Tegen pneumokokken worden vanaf 2020 vaccinaties aangeboden. Ook adviseert de Gezondheidsraad nu om ouderen tegen gordelroos te vaccineren. Directeur Manon Vanderkaa: “In de afgelopen maanden heeft KBO-PCOB sterk gelobbyd voor het vaccineren van 60-plussers. Met resultaat!”

Pneumokokken veroorzaken veel ellende. Jaarlijks belanden tussen de 2600 en 5600 ouderen in het ziekenhuis met een longontsteking door pneumokokken. Ongeveer 1800 senioren worden getroffen door de pneumokokkenziekte, gerelateerd aan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB is daarom blij met de nieuwe vaccinatiemogelijkheid: “Het heeft even geduurd. De Gezondheidsraad adviseerde in 2018 al positief, maar de aanhouder wint. We denken graag actief mee over de voorlichting over vaccineren tegen pneumokken.” Na overleg met de huisartsen wordt vanaf 2020 gestart met de campagne. De vaccinatie vindt jaarlijks in dezelfde periode plaats als de griepprik. In aanmerking komen alle 60-, 65-, 70- en 75-jarigen.

Gordelroos


Tot blijdschap van KBO-PCOB adviseert de Gezondheidsraad nu ook positief over het vaccineren van ouderen tegen gordelroos. Manon Vanderkaa: “’Bij ouderen kan gordelroos heel langdurige pijnklachten veroorzaken. Het geeft een soort zenuwpijn, waar gewone pijnstillers nauwelijks tegen helpen, ook morfine niet. Vandaar dat het van belang is om gordelroos te voorkomen. KBO-PCOB dringt daarom aan op vaccinatie.”

In 2016 adviseerde de Gezondheidsraad nog negatief, vanwege de beperkte bescherming door het destijds enige beschikbare vaccin. Inmiddels is er een nieuw vaccin op de markt. Manon Vanderkaa: “Met dit advies hopen we dat staatssecretaris Paul Blokhuis, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, snel actie zal ondernemen. Alle senioren verdienen de mogelijkheid om tegen ernstige ziekten beschermd te worden. Deze betere bescherming voorkomt uiteindelijk ook veel ellendige situaties en vermindert kosten.”

Staatssecretaris Blokhuis, die gaat over het Rijksvaccinatieprogramma, gaat zich beraden op het advies van de Gezondheidsraad en zal de Tweede Kamer binnen drie maanden informeren over zijn reactie. KBO-PCOB doet een sterk beroep op de staatssecretaris om het advies over te nemen en ook deze vaccinatie aan te bieden aan ouderen.

Bron: KBO-PCOB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen