Worden alternatieve geneeswijzen vergoed door jouw zorgverzekering?

0
828
Alternative Medicine

Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed in de basisverzekering. Hier vind je uitsluitend geneeswijzen en geneesmiddelen die op basis van wetenschappelijk onderzoek, door Nederlandse verzekeraars en de Rijksoverheid zijn goedgekeurd. Als je aanspraak wilt maken op een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen, is het mogelijk om hier een extra verzekering voor af te sluiten. Door middel van deze verzekering kun je een vergoeding ontvangen bij de aankoop van een behandeling. Deze wordt vaak deels vergoed, met een plafond op jaarbasis. Ook is het zo dat de behandeling moet zijn goedgekeurd door jouw zorgverzekeraar.

Hoe vergelijk ik verschillende verzekeraars?

Als het om alternatieve geneeswijzen gaat is het belangrijk om op het volgende te letten:

  • Maximale vergoeding op jaarbasis

Op jaarbasis wordt er vaak een maximale vergoeding gegeven. Dit betekent dat iedere euro die boven dit bedrag komt zelf betaald moet worden.

  • Percentage dat vergoed wordt per behandeling

Afhankelijk van de module die je kiest, is er een bepaald percentage dat vergoed kan worden door de verzekeraar. De rest van het bedrag dien je zelf te betalen.

  • Soorten alternatieve geneeswijzen die vergoed worden

Niet alle alternatieve behandelingen kunnen vergoed worden door de verzekeraar. Als het niet onder deze lijst valt, dien je de behandeling zelf te bepalen. Vaak kun je bij het aanvragen van een verzekering al opvragen welke behandelingen wel en niet binnen het pakket vallen. De meest gangbare alternatieve behandelingen vallen hier vaak wel onder.

Kiezen voor een alternatieve behandeling

Ondanks het feit dat alternatieve geneeswijzen niet wetenschappelijk bewezen zijn, kan er om persoonlijke redenen toch voor alternatieve behandelingen gekozen worden. Het is belangrijk om dit in goed overleg met een behandelend arts en de verzekeraar te doen. Voel je iets bij het lezen van jouw horoscoop en put je daar inspiratie uit? Dan kan dit natuurlijk geen kwaad. Dit kan ook gelden voor een speciale behandeling die niets kost. Toch kan het zo zijn dat je hier tijdens een moeilijke periode steun uit haalt. Wanneer alternatieve geneeswijzen geen bewezen effect hebben, wil dit dan ook zeker niet zeggen dat iemands persoonlijke ervaring daarin anders is. Door extra modules, geven zorgverzekeringen hier ieder hun eigen invulling aan en kan er behandeld worden met alternatieven.

Bronnen:
https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/alternatieve-geneeswijzen
https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/vergoedingen/alternatieve-geneeswijze