Helft ziekenhuizen inzicht in artikelgegevens van leveranciers

Array

Deadlines wetgevingen naderen snel: Tot 1 januari 2020 de tijd voor het registreren van implantaten.

Vijftig procent van alle ziekenhuizen is aangesloten op de GS1 datapool, GS1 Data Source Healthcare, en heeft hiermee inzicht in de artikelgegevens voor medische producten. Voor de andere helft van de ziekenhuizen adviseert GS1 niet langer te wachten zich aan te sluiten op de datapool. De deadlines van wetgevingen naderen immers snel.

Efficiënter


Via de GS1 datapool ontvangen zorginstellingen betrouwbare en eenduidige artikelgegevens van medische producten en kan er efficiënter gewerkt worden. Zo kunnen zij van hun leveranciers productinformatie over medische producten ontvangen. Door GS1 Data Source Healthcare te gebruiken hoeven zorginstellingen geen gebruik meer te maken van losse Excel sheets, e-mails, pdf, factsheet. Artikelgegevens kunnen automatisch in hun interne systemen worden geladen.


Inzicht in juiste registratie medische producten

Het gaat erom dat traceerbaarheid wordt gewaarborgd door de juiste registratie en aanlevering aan het Landelijk Implantaten Register (LIR). Dat is een belangrijk onderdeel om te voldoen aan wet- en regelgeving. Zorginstellingen ontvangen dezelfde data als het LIR en dat geldt straks ook voor de Europese database Eudamed. Zo spreekt iedereen dezelfde taal.
De eerste stap is gezet. Door inzicht in de status van de leveranciers kunnen zorginstellingen nu gericht werken aan het optimaliseren van hun zorgprocessen. Zo kunnen zij nu leveranciers wijzen op ontbrekende artikelgegevens van medische producten. Zelf kunnen ze aan de slag met het maken van een interne impactanalyse en beginnen met hun automatisering.

Tijdrovende klus


Amanda deLaroque – Project Manager Healthcare – GS1 Nederland: “Aansluiten op GS1 Data Source is zo gedaan, maar daarna begint pas echt het werk. Het maken van een impactanalyse met de inzichten van de artikelgegevens is een tijdrovende klus. Denk hier bijvoorbeeld aan de benaming van een artikel, die net even anders wordt gebruikt binnen verschillende afdelingen van zorginstellingen. Daarna volgt nog de automatisering. De deadline van de wettelijke verplichting tot het registreren van implantaten is 1 januari 2020 al. Wij staan klaar om u hierbij te helpen.”


Deadline: wettelijke verplichtig registratie implantaten

Sinds 1 januari 2019 is er een wettelijke verplichting tot het registreren van implantaten. Tot 1 januari 2020 hebben zorgpartijen de tijd om te voldoen aan deze wettelijke verplichting voor het registreren van implantaten.
Voor zorgverleners:

  1. het vastleggen van implantaatgegevens in het dossier van de betrokken patiënt. Dit moeten zij doen op een manier dat ze het implantaat snel kunnen herleiden tot de patiënt.
  2. het schriftelijk verstrekken van deze implantaatgegevens aan de patiënt

Voor zorgaanbieders (de zorginstellingen):

  1. het registreren van de implantaatgegevens in het LIR.

Door het scannen van GS1 barcodes op producten worden gegevens op de juiste manier in de interne systemen geregistreerd. Met GS1 Data Source Healthcare ontvangen zorginstellingen de bijbehorende eenduidige en betrouwbare artikelgegevens van hun (internationale) fabrikanten. De gegevens uit de barcode én via GS1 Data Source Healthcare, worden gebruikt voor registratie in het LIR.

Bron: GS 1 Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen