Verscherpt toezicht voor Stichting Nostram in Wageningen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Stichting Nostram in Wageningen onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie doet dit omdat ze risico’s ziet voor goede en veilige zorg bij deze kleinschalige zorgaanbieder. Nostram biedt 24-uurszorg wonen en begeleiding. Er verblijven zes tot acht personen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar met een verstandelijke beperking en lichte psychiatrische problemen.

Wat is er aan de hand?

De inspectie ziet tekortkomingen op de thema’s deskundige zorgverlener, sturen op kwaliteit en veiligheid en medicatieveiligheid. De zorgverleners hebben geen totaalbeeld en onvoldoende zicht op de voortgang van de bewoners. Dat komt doordat de gegevens van de cliënten verspreid zijn over verschillende dossiers.

Bovendien ontbreekt het aan een raad van toezicht, die de organisatie wel zou moeten hebben. De energie richt zich bij Nostram ook op de financiële situatie. De inspectie vindt het daarom belangrijk om nadrukkelijk een vinger aan de pols te houden zodat Nostram de zorg op orde krijgt.

Hoe nu verder?

De inspectie wil een verscherpt toezicht voor een periode van zes maanden. In die periode moet Nostram maatregelen nemen ter verbetering. De inspectie wil na drie en vijf maanden resultaatverslagen ontvangen. In de periode van het verscherpt toezicht brengt de inspectie ook één of meer onaangekondigde bezoeken.

Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie de verslagen en de uitkomsten van bezoeken. Dan besluit de inspectie of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven of andere stappen noodzakelijk zijn.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen