Glycopyrronium tabletten teruggeroepen

Een partij tabletten glycopyrronium 1 mg wordt teruggeroepen bij de patiënt. De hoeveelheid werkzame stof is niet in alle tabletten gelijk. De problemen met de kwaliteit zijn bij één bereidingsapotheek gevonden. Alleen de glycopyrronium 1 mg tabletten van deze bereidingsapotheek worden teruggeroepen en alleen van een bepaalde batch. De bereidingsapotheek heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten tot deze terugroepactie.

Glycopyrronium wordt gebruikt om overmatige speekselproductie tegen te gaan. Het wordt onder meer gebruikt door mensen met de ziekte van Parkinson. Omdat uit de testen is gebleken dat de hoeveelheid van de actieve stof in het medicijn niet constant is, kan het zijn dat de patiënt zonder dat hij het weet een tablet neemt met verminderde werking. Als een arts dan de dosering verhoogt en de patiënt een tablet krijgt die wel voldoet aan de vereisten, kan dat tot een te hoge dosis leiden.  Dat kan een droge mond, droge huid of verminderde zweetproductie veroorzaken. In ernstige gevallen kan het onder meer leiden tot hartproblemen en verwardheid.

Wat betekent dit voor patiënten?

Er wordt één batch van 1 mg glycopyrronium tabletten teruggeroepen. Deze batch is te herkennen aan het batchnummer op de verpakking, namelijk C277-000281831. Alle betreffende gebruikers worden hierover benaderd door hun apotheker. Die zal patiënten verder informeren. Patiënten die glycopyrronium uit deze batch hebben, kunnen hun medicijnen kosteloos omruilen bij hun apotheek.

De inspectie verwacht geen tekort aan glycopyrronium door deze terugroepactie. Dit medicijn wordt door meerdere bereidingsapotheken gemaakt. Bij die medicijnen zijn geen problemen in de kwaliteit gevonden.

Patiënten met vragen over glycopyrronium

De betrokken beroepsgroepen en patiëntenverenigingen zijn over de omruilactie geïnformeerd. Het is goed voor te stellen dat mensen die deze middelen gebruiken vragen hebben. Zij kunnen contact opnemen met hun apotheek of hun behandelend arts. Het is voor hen goed te weten dat er géén vervuiling of gevaarlijke stoffen zijn gevonden in de tabletten. Het enige probleem dat ontdekt is heeft te maken met de hoeveelheid van de werkzame stof in de tablet.

Voor vragen waarmee patiënten niet terecht kunnen bij hun apotheek of behandelend arts, kunnen patiënten contact opnemen met het Landelijk Meldpunt Zorg.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen