Zorgrésidence Regina voldoet aan aanwijzing

Array

Zorgrésidence Regina, een kleinschalig verpleeghuis in Velp, voldoet aan een eerder opgelegde aanwijzing. Deze aanwijzing had als doel om de tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van de zorg op te lossen. De zorginstelling heeft voldoende maatregelen genomen om de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg weg te nemen.

Wat was er aan de hand?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaf Regina in november 2018 een aanwijzing. Daarin stond dat de zorginstelling binnen zes maanden verbeteringen moest doorvoeren op de thema’s ‘deskundige zorgverlener’ en ‘sturen op kwaliteit en veiligheid’. Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een instelling dwingt de zorg te verbeteren.


Tijdens een bezoek in mei bleek dat Regina nog steeds tekort schoot op de genoemde terreinen. De instelling had de tekortkomingen onvoldoende zelf in beeld. Om te zorgen dat Regina alsnog maatregelen nam, legde de inspectie een last onder dwangsom op. Omdat Regina voldoende verbeteringen heeft laten zien, is de dwangsom beëindigd. 

Wat is er veranderd?

De inspectie constateert dat Regina voldoende maatregelen heeft genomen om de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren. Regina heeft onder aansturing van een nieuwe bestuurder kwaliteitsbeleid gemaakt. Hierbij gebruikt de zorgaanbieder (bijna)incidenten, (bijna)fouten en klachten voor de verbetering van de zorg. Regina is volop bezig deze nieuwe aanpak door te voeren in de organisatie. De eerste effecten daarvan zijn al zichtbaar.
De inspectie ziet ook dat zorgverleners methodisch werken aan de zorgafspraken van cliënten. Zorgverleners leggen dit hele proces inzichtelijk vast in cliëntdossiers. De afspraken in de dossiers komen voort uit een afweging van risico’s, wensen en behoeften van de cliënten van Regina.

Hoe nu verder?

De inspectie zal de vorderingen op het gebied van kwaliteit van zorg bij Regina blijven volgen vanuit het reguliere toezicht.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen