Verscherpt toezicht voor Laurentius Ziekenhuis

Array

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het Laurentius Ziekenhuis Roermond onder verscherpt toezicht gesteld. Bij Laurentius zijn tekortkomingen in het thema goed bestuur. De raad van toezicht en de raad van bestuur bestaan op dit moment elk uit één persoon. Dat is een kwetsbare bestuurlijke situatie.

De raad van bestuur zorgt voor de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis. De raad van bestuur is onder meer verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De raad van toezicht houdt in de gaten of het bestuur zijn werk goed doet.  Het is daarom belangrijk dat de raad van toezicht onafhankelijk is. Goed bestuur, goed toezicht en goede zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom houdt de inspectie ook toezicht op het thema goed bestuur.

Wat is er aan de hand?

Op 13 juli trad de raad van toezicht van Laurentius af. Er werd een tijdelijke voorzitter van de raad van toezicht aangewezen, die gaat zoeken naar nieuwe leden voor de raad van toezicht. Het is onbekend hoe lang deze kwetsbare situatie zal voortduren. De inspectie wil het herstel van goed bestuur nauwlettend volgen en heeft daarom Laurentius onder verscherpt toezicht gesteld.

Hoe nu verder?

Het verscherpt toezicht is ingegaan op 5 augustus en duurt zes maanden. De raad van bestuur moet samen met de raad van toezicht een plan maken over hoe de voorwaarden voor goed bestuur worden hersteld. Dat moeten ze 19 augustus hebben opgestuurd. Iedere twee maanden moet Laurentius bovendien rapporteren over de voortgang.

In de periode van het verscherpt toezicht voert de inspectie onder meer gesprekken met de raad van bestuur en de raad van toezicht. Ook kan de inspectie Laurentius (onaangekondigd) bezoeken. Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie de voortgangsrapportages en de uitkomsten van bezoeken. Dan besluit de inspectie of wordt voldaan aan de voorwaarden voor goed bestuur en het verscherpt toezicht kan worden opgeheven. De inspectie kan ook verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen