'Goed voor elkaar'

Programma ‘Goed voor elkaar’ voor een vitale huisartsenzorg

Array


Afgelopen vrijdag startte het programma ‘Goed voor elkaar’ dat de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van werkgevers en werknemers in de huisartsenzorg helpt vergroten. De sociale partners aan de cao-tafel Huisartsenzorg, ook verenigd in de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH), ondersteunen hen vooral met tips en praktische instrumenten. Door de toenemende eisen aan de huisartsenzorg en de groeiende personele tekorten is het extra belangrijk dat het personeel vitaal en met plezier zorg kan blijven verlenen. Alles over het programma staat op de website: www.ssfh.nl/goed-voor-elkaar.

SSFH

Petra Portengen, voorzitter SSFH: ‘We zeggen dat je het zowel ‘goed voor elkaar moet hebben’ als ‘goed voor elkaar moet zijn’ wil je goede zorg kunnen verlenen. Deze week is in het nieuws dat medewerkers in een aantal andere zorgbranches weer vaker ziek zijn en hun baan opzeggen. Wij willen die situatie in de huisartsenzorg helpen voorkomen. Doktersassistenten en praktijkondersteuners zien vaak goed waar werkprocessen beter kunnen of hebben wensen om hun werkplezier te verhogen. Daarom stimuleren wij bij alle personeel om met elkaar het gesprek te voeren om het samen zo goed mogelijk voor elkaar te hebben.’

Vrijheid en verantwoordelijkheid  Nergens in de zorg staat de persoonlijke patiëntenzorg zo centraal als in de huisartsenzorg. Ook heeft de zorgprofessional daar de meeste vrijheid plus een hoge verantwoordelijkheid. Dat maakt het uitdagend om zowel lichamelijk als mentaal fit aan het werk te blijven en jezelf met plezier te blijven ontwikkelen. ‘Half juli hebben wij factsheets over de regionale arbeidsmarkten gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de meeste regio’s te maken krijgen met grote personele tekorten. Tegelijkertijd groeit het aantal oudere patiënten, dat thuis blijft wonen en daarnaast vaker chronisch ziek is. Het voldoen aan de toenemende zorgvraag maakt het extra belangrijk en urgent om goed voor elkaar te zijn’, zegt Petra Portengen.

‘Goed voor elkaar’

Start ‘Goed voor elkaar’ ‘Hoe zorg jij ervoor dat je met plezier naar je werk blijft gaan?’ Dat staat steeds centraal in het aanbod op de website. De medewerkers kunnen er de komende weken nieuwe video-interviews met collega’s vinden. Zij vertellen over hun eigen aanpak om met plezier naar het werk te blijven gaan. Huisarts Bart Maats signaleert onder andere in het eerste interview dat ‘huisartsen meer kunnen delegeren naar het team’ terwijl praktijkondersteuner Elianne de Kat concludeert dat ‘jezelf ontwikkelen een taak is van de huisarts en van jezelf’. Haar verhaal staat binnenkort online.

De komende tijd en volgend jaar volgen de praktische tools voor werkgever en werknemer om vitaal te blijven, zoals dialoogkaarten en een duurzame-inzetbaarheidsscan. Ook kunnen zij deelnemen aan workshops.

De sociale partners aan de cao-tafel en in de SSFH zijn: LHV, InEen, NVDA, NVvPO, FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn.

Bron: SSFH

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen