NVWA houdt nieuwe vindplaatsen tijgermug geheim, ondanks uitspraak hoogste rechter

Array

Het seizoen is nog lang niet voorbij, en toch is de tijgermug dit jaar al in elf gemeenten opgedoken. Al eerder waren vondsten uit Amstelveen, Weert, Noordoostpolder, Haarlemmermeer, Deurne en Assen bekend geworden. Nieuwe vindplaatsen zijn gelegen in Lelystad, Almere, Uithoorn, Lansingerland en Westland. Dit blijkt uit vangstgegevens die recent zijn gepubliceerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA maakt echter niet bekend bij welke bedrijven de gevaarlijke muggen gevonden zijn. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten is dit in strijd met een recente uitspraak van de Raad van State.

De tijgermug is een exotische mug die meer dan 20 virusziekten kan verspreiden, waaronder dengue, zika en chikungunya. De gezondheidsbedreigende mug komt het land vooral binnen met de import van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo. Op 7 augustus heeft de Raad van State vastgesteld dat er in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) geen enkele reden is om de namen van de betreffende bedrijven geheim te houden.

Toch vermeldt de NVWA bij de nieuwe vondsten uitsluitend de naam van de gemeente waar de exotische muggen gevonden zijn. Volgens het platform, dat de rechtszaak had aangespannen, handelt de NVWA daarmee in strijd met de uitspraak van de hoogste rechter.

Milieu-informatie

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform:  “De Raad van State heeft geoordeeld dat informatie over de aanwezigheid van tijgermuggen bij een bedrijf moet worden beschouwd als milieu-informatie. Bij milieu-informatie weegt het algemeen belang van het openbaar maken van de bedrijfsnaam zwaarder dan het bedrijfsbelang. En in de Wob staat dat een bestuursorgaan, zoals de NVWA, bij het verstrekken van informatie moet uitgaan van het algemeen belang van openbaarheid van informatie. Dat betekent dat de NVWA bij de bekendmaking van de vondsten direct de namen van de betreffende bedrijven bekend had moeten maken.”

“Door dat niet te doen, handelt de NVWA in strijd met de wet en de uitspraak van de hoogste rechter. Hierdoor is het platform genoodzaakt om bij elke nieuwe vondst van een tijgermug een Wob-verzoek te doen en vervolgens vele weken, maanden, soms zelfs meer dan een jaar, te wachten op een besluit daarover. Deze manier van opereren kost ook de NVWA onnodig veel tijd en capaciteit. Je vraagt je af: waarom blijft de NVWA zo geheimzinnig doen en geeft de organisatie niet meteen openheid van zaken, overeenkomstig de uitspraak van de Raad van State?” aldus Reinhold.

Tijgermug

Naast de tijgermug zijn er dit jaar ook gelekoortsmuggen gevonden: in Assen, Haarlemmermeer en Lingewaard. En in Lelystad werd in juni een nieuwe exotische mug gevonden, de Aedes flavopictus. Deze was nog nooit aangetroffen buiten Japan en Korea, wat  zijn oorspronkelijke leefgebied is.

Link naar pagina site NVWA met vondsten exotische muggen (nieuwe vondsten: vanaf 24 juli) https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken/vondsten

Bron: stichting platform Stop invasieve exoten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen