Nieuwe MRI- en CT-scanners zorgen voor kortere wachttijd voor patiënten

Array

Vanochtend kreeg het Martini Ziekenhuis op spectaculaire wijze zijn nieuwe MRI-scanner geleverd. Het zes ton wegende apparaat werd met behulp van een hijskraan via een gat in de gevel op zijn plek gezet. De komst van de nieuwe MRI-scanner betekent een flinke vergroting van de capaciteit en dus een kortere wachttijd voor onze patiënten. Deze MRI-scanner is voorzien van de nieuwste software. Met dit apparaat is het mogelijk om zeer gedetailleerde beelden van het menselijk lichaam te maken. Dat helpt de arts om beter en sneller de juiste diagnose te kunnen stellen.


Groei vraagt om uitbreiding


Bestuursvoorzitter Hans Feenstra: ‘De vraag naar goede diagnostiek in het Martini Ziekenhuis groeide de afgelopen jaren. We ontvangen nu per jaar bijna 200.000 patiënten op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder groeit. De druk op onze bestaande onderzoeksapparatuur neemt daardoor toe. We kiezen dan ook heel bewust voor deze uitbreiding.’ Na installatie en testen is de MRI-scanner vanaf medio oktober 2019 in gebruik.

 

Uitbreiding onderzoeksapparatuur


Naast de nieuwe MRI-scanner krijgt het Martini Ziekenhuis komende maand ook een nieuwe CT-scanner. Ook dit apparaat is medio oktober 2019 operationeel. Met de komst van de nieuwe CT – en MRI-scanner beschikt het Martini Ziekenhuis over drie exemplaren van elk apparaat.

MRI


De afgelopen periode werden er in ook in de weekenden en in de avonduren geplande MRI-scans gemaakt om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. De avondopenstellingen blijven bestaan. Patiënten kunnen dus ook na werktijd terecht voor een onderzoek. Het ziekenhuis maakt op deze manier zo efficiënt mogelijk gebruik van de apparatuur.

Gedetailleerd onderzoek


MRI staat voor Magnetic  Resonance Imaging. Het is een onderzoeksmethode om afbeeldingen van het lichaam te maken door middel van een sterk magnetisch veld en radiogolven. De nieuwe MRI- scanner is een 3T MRI-scanner. De T staat voor Tesla. Dat is de eenheid waarin de sterkte van de magneet wordt uitgedrukt. De nieuwe MRI-scanner leent zich met name voor gedetailleerd onderzoek van de hersenen en ruggenmerg, de wervelkolom, skelet en gewrichten, borsten en lever. Maar ook steeds meer voor andere organen in de buik, de prostaat, het hart en voor bredere oncologische doeleinden. Radioloog Dennis Rouw: ‘De nieuwe MRI- en CT-scanners maken het mogelijk om meer complexe diagnostiek te leveren. Dit is bepalend voor het behandeltraject dat daar op volgt.’

Expertisegebieden


In het Martini Ziekenhuis kunnen mensen terecht voor excellente basiszorg. Daarnaast kent het ziekenhuis acht expertisegebieden. Uit heel Noord-Nederland komen mensen hiervoor naar het Martini Ziekenhuis. Vanwege de persoonlijke aandacht, maar ook omdat we op het gebied van technologie, kennis en opleiding voorop lopen. In de meerjarenafspraken die het ziekenhuis maakte met de zorgverzekeraars, staat dat het ziekenhuis mag groeien op deze gebieden, op voorwaarde dat de kwaliteit van zorg bovengemiddeld is. De komst van de nieuwe onderzoeksapparatuur levert hieraan een belangrijke bijdrage.

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen