Drie tips voor mannen met plasklachten

Drie tips voor mannen met plasklachten: neem de regie over uw eigen leven terug op Nationale Plasdag

Vandaag, donderdag 19 september is het voor de zesde keer op rij Nationale Plasdag: een dag waarop extra aandacht is voor plasklachten. Een kwart van de Nederlandse mannen boven de 50 jaar heeft plasklachten, zoals hevige aandrang om te plassen of een zwakke of onderbroken urinestraal. De klachten kunnen grote impact hebben op het dagelijkse leven van mannen. Toch is het nog steeds een taboe om over plasklachten te praten. Dr. Langbein, uroloog in het Zaans Medisch Centrum, ziet in haar spreekkamer dagelijks mannen met plasklachten.

Vergrote prostaat

Dr. Langbein: “Mijn patiënten zijn vaak bang dat ze een ziekte onder de leden hebben, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. In veel gevallen worden de plasklachten veroorzaakt door een vergrote prostaat. In Nederland hebben 750.000 mannen zo’n goedaardige zwelling van de prostaat, Benigne Prostaat Hyperplasie genoemd.”

Patiënten met een vergrote prostaat moeten er soms wel zes keer per nacht uit om te plassen en slapen hierdoor slecht. Ook overdag zijn ze altijd op zoek naar het dichtstbijzijnde toilet; tijdens een vergadering, een sportief uitje met vrienden of een autorit. Dit heeft grote impact op het dagelijkse leven. Mannen zijn minder productief, gaan sociale gelegenheden vermijden en het leidt soms zelfs tot depressies.  

Dr. Langbein geeft drie tips aan mannen met plasklachten:

  1. Houd een plasdagboek bij. Om de huisarts en/of uroloog inzicht te geven in uw plasklachten helpt het om een week lang een plasdagboek bij te houden. Hierin houdt u bij wanneer u naar het toilet gaat, hoeveel urine u dan verliest (druppels, weinig of veel) en welke eventuele aanvullende klachten u heeft.
  2. Blijf voldoende drinken. Als u continu hevige aandrang heeft om te plassen, bent u geneigd minder te drinken. Toch is het advies om 1,5 tot 2 liter per dag te drinken.
  3. Ga samen met uw huisarts en/of uroloog op zoek naar een behandeling die bij u past. Ik ga samen met mijn patiënten op zoek naar de juiste behandeling voor hen. Medicijnen kunnen verlichting geven bij plasproblemen en zijn vaak de eerste behandelkeuze. Bij sommige mannen hebben de medicijnen te weinig effect of werken ze slechts tijdelijk. Ook kunnen medicijnen vervelende bijwerkingen geven. Mocht er om één van deze redenen worden besloten om met de medicatie te stoppen dan is een operatie, de TURP genaamd, vaak het alternatief. Bij de TURP wordt het overtollige prostaatweefsel weggesneden. Hierdoor worden de symptomen verholpen, maar is er sprake van een lange herstelperiode. Mogelijke bijwerkingen zijn het verlies van seksuele functie en incontinentie. Dit schrikt veel mannen af. In dat geval kan een UroLift®-behandeling een goed alternatief zijn. Dit is een nieuwere behandeling die poliklinisch kan worden uitgevoerd. Via de urinebuis worden kleine, permanente implantaten ingebracht die het vergrote prostaatweefsel opzij houden. Hierdoor wordt de druk op de urinebuis verlicht, zonder dat we in het weefsel hoeven te snijden of het weefsel hoeven te verhitten of verwijderen. In de meeste gevallen hoeft er na de behandeling geen katheter te worden ingebracht. Patiënten ervaren vaak een kortere herstelperiode en snelle verlichting van de symptomen.

Lang wachten

Mannen met plasklachten wachten vaak lang voordat ze hulp zoeken. Dit terwijl de klachten in veel gevallen een grote impact op hun dagelijks leven hebben. “Maak uw plasklachten bespreekbaar, want er zijn oplossingen voor”, is het advies van dr. Langbein. Zo kunt u de regie over uw eigen leven terugnemen.  

Bron: UroLift

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen