Screening bevolkingsonderzoek borstkanker kampt met wachttijden

Array

Het Alexander Monro Borstkanker Ziekenhuis onderzoekt mogelijkheden om wachttijden te helpen verkorten 

Door een tekort aan screeningslaboranten bij het bevolkingsonderzoek borstkanker, loopt het bevolkingsonderzoek in sommige regio’s in Nederland uit, nu al gemiddeld drie maanden. De verwachting is dat deze wachttijden alleen maar zullen toenemen.

Wachttijden verkorten

Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) onderzoekt in overleg met het Bevolkingsonderzoek Borstkanker (BOB) of het AMZ kan helpen om de wachttijden te verkorten.

Iedereen die toch op tijd het bevolkingsonderzoek wil ondergaan, kan hiervoor ook terecht in het AMZ, gespecialiseerd in borst(kanker)zorg, in het midden van het land.

Verwijzing huisarts

Met een verwijzing van de huisarts kan iedereen op korte termijn bij de afdeling radiologie in het AMZ een afspraak maken. De uitslag verloopt via de gebruikelijke route, zoals bij het bevolkingsonderzoek, via de huisarts.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat het laten doen van een onderzoek in het ziekenhuis wel meetelt in het eigen risico bij de zorgverzekeraar. Dit in tegenstelling tot het bevolkingsonderzoek dat gratis wordt aangeboden.

Borstkanker in Nederland

Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Eén op de 7 á 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met de ziekte. Jaarlijks zijn dit ruim 17.000 nieuwe gevallen (kanker en voorloperstadium) en dit aantal loopt nog altijd op. Op dit moment sterven er in Nederland ongeveer 3.200 vrouwen per jaar aan borstkanker. Vroege herkenning is cruciaal, hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de overlevingskansen. Iedere twee jaar krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Door een mammografie kan borstkanker in een vroeg stadium worden ontdekt.

Het Alexander Monro Ziekenhuis

Het AMZ is hét gespecialiseerde ziekenhuis voor het diagnosticeren en behandelen van borstkanker, goedaardige borstaandoeningen, erfelijke aanleg, familiair verhoogd risico, second opinions en vervolgtrajecten vanuit het bevolkingsonderzoek.

Bron: Alexander Monroe borstkankerziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen