ZKN: Bestuurders klinieken altijd eindverantwoordelijk voor kwaliteit van zorg

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd inspecteert in dialoog met bestuurders

Bestuurders van klinieken zijn altijd eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van behandelingen en ingrepen in ‘hun’ kliniek. Zowel voor bestuurders die medisch specialist zijn als voor bestuurders met een andere achtergrond, geldt dat kwaliteitsborging bestuurlijke aandacht én verantwoordelijkheid vereist. Dit stelt ZKN-directeur Paulette Timmerman als reactie op de vandaag gepubliceerde verslagen van de ‘focusbezoeken’ door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

“Mensen die zich medisch specialistisch laten behandelen, moeten ervan uit kunnen gaan dat veiligheid en kwaliteit zijn gegarandeerd”, volgens Timmerman. Medische protocollen vormen de basis van het werk in een kliniek, maar ook organisatorisch en bestuurlijk is kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid dagelijkse kost. Daarom heeft ZKN dit jaar – naast het zorginhoudelijke kwaliteitsbeleid – een Governance Code opgesteld, waaraan de aangesloten klinieken moeten voldoen. De wijze waarop de Inspectie nu via gesprekken met kliniekbestuurders haar toezicht hierop vormgeeft, past geheel in de geest van de ZKN governance code.



Klinieken


Klinieken spelen een belangrijke rol in het Nederlandse zorglandschap. De Nederlandse Vereniging van Klinieken ZKN telt 133 leden en 7 kandidaat-leden. Samen beschikken ze over 375 vestigingen door heel Nederland. Klinieken zijn er voor een nieuwe aanpak in de (medisch specialistische) zorg. Zij nemen de planbare zorg voor hun rekening en specialiseren zich veelal in bepaalde ingrepen of behandelingen. Maar liefst 12% van de medisch specialistische patiëntenzorg wordt door klinieken uitgevoerd.

Verplaatsing


Als de politiek het heeft over ‘verplaatsing van zorg’ wordt vaak gedoeld op de rol van klinieken in het zich vernieuwende zorglandschap. Er wordt meer zorg “uit de muren” van de ziekenhuizen verschoven naar elders. Ziekenhuizen ontwikkelen zich tot centra voor complexe zorg. Laagcomplexe ‘electieve’ ingrepen (zoals orthopedische, dermatologische en oogheelkundige ingrepen) worden steeds meer in gespecialiseerde klinieken – met een sterke focus op kwaliteit en service – uitgevoerd.

Bron: ZKN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen