Wereld Rabiës Dag: acht dingen die je moet weten over hondsdolheid

Afgelopen zaterdag (28 september) was het Wereld Rabiës Dag. Alarmcentrale Eurocross Assistance ziet over de afgelopen jaren een stijging in het aantal meldingen van mogelijke rabiësbesmettingen naar aanleiding van een krab- of bijtincident door een dier onder Nederlandse vakantiegangers. Tussen 2016 en 2018 is het aantal meldingen per jaar toegenomen van 163 naar 342, een stijging van 110 procent. Voor Eurocross was deze dag daarom aanleiding om de belangrijkste informatie en tips voor reizigers over rabiës (ook wel hondsdolheid) te delen.

  • Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 60.000 mensen aan de gevolgen van rabiës. 
  • Rabiësbesmetting vindt plaats via een krab, lik of beet van een geïnfecteerd dier. Vermijd in landen waar rabiës heerst dus contact met dieren.
  • Niet alleen honden, katten en apen kunnen rabiës bij zich dragen, maar ook vleermuizen.
  • Bij ongeveer de helft van de meldingen van een mogelijke rabiësbesmetting die Eurocross ontvangt komt dat doordat dieren worden gevoerd of aangehaald.
  • Rabiës komt bijna overal ter wereld voor, in maar liefst zo’n 150 landen. Met name in landen in Afrika, Azië en bepaalde delen van Midden- en Zuid-Amerika, maar ook in (Oost-)Europa.
  • Bij een krab, lik of beet van een dier moet de wond direct tenminste 15 minuten worden schoongemaakt met water en zeep en bij voorkeur worden uitgeborsteld, bijvoorbeeld met een tandenborstel. Zo verklein je de kans op besmetting. Bel vervolgens de alarmcentrale.
  • De behandeling van rabiës bestaat uit het toedienen van vaccins en antistoffen. Deze antistoffen zijn schaars en niet overal beschikbaar.
  • Het is mogelijk om je te laten inenten tegen rabiës. Eenmaal ingeënt ben je je hele leven beschermd. Bij mogelijke besmetting heb je dan alleen nog twee injecties nodig van een vaccin dat makkelijker te verkrijgen is.

Wereld Rabiës Dag is in 2007 in het leven geroepen door de World Health Organization (WHO) van de Verenigde Naties. Het doel van de dag is het bewustzijn over het effect van de ziekte op mens en dier te vergroten en mensen te informeren over het voorkomen van de ziekte.

Over Eurocross Assistance

Eurocross verleent met circa 440 medewerkers vanuit kantoren in 5 landen 24 uur per dag, 7 dagen per week hulp aan de klanten van haar opdrachtgevers, die een medisch- of reisprobleem hebben, bij pech of ongeval met de auto of die hulp nodig hebben in en om het huis. Eurocross maakt deel uit van Astrum Assistance Alliance, een alliantie van toonaangevende alarmcentrales in Europa die ruim 50 miljoen klanten in meer dan 20 verschillende landen bedient. Eurocross is onderdeel van Achmea.

Bron: Eurocross Assistance