Catharina Ziekenhuis investeert opnieuw in betere kankerbehandelingen

Array

Eindhoven, maandag 07 oktober | Het Catharina Kanker Instituut neemt vandaag een nieuw bestralingsapparaat in gebruik. Het is het derde nieuwe apparaat op rij. Binnen een jaar worden er nog twee nieuwe toestellen geplaatst. De nieuwe apparaten kunnen sneller en nauwkeuriger bestralen. De behandelingen zijn daardoor minder belastend voor patiënten. Voor sommige behandelingen hoeven patiënten ook minder vaak bestraald te worden.

Exacte locatie

De tafel waarop de patiënt op het nieuwe bestralingsapparaat komt te liggen kan in alle richtingen drie graden draaien. Een ingebouwde CT-scanner geeft vóór elke behandeling de exacte locatie aan van de te bestralen tumor. “Met deze nieuwe tafel kunnen we extreem precies bestralen. We kunnen daarmee het gezonde weefsel rondom de tumor nog beter sparen”, aldus klinisch fysicus dr. Coen Hurkmans. 

Comfortabeler voor de patiënt

Een ander voordeel is dat de patiënt tijdens de behandeling minder lang stil hoeft te liggen. “De bestralingstijd is korter. De behandeling gaat dus sneller”, zegt klinisch fysicus ir. Wim Dries.

Prostaatkanker

Het aantal bestralingen bij sommige tumoren neemt de laatste tijd sowieso af. Hurkmans: “Mannen met prostaatkanker hoeven bijvoorbeeld minder vaak bestraald te worden. Moesten zij eerst nog 35 keer bestraald worden; nu is de behandeling na 20 bestralingen klaar. Dat is bijna een halvering van het aantal bestralingen!” Ook bij borstkanker en kleine longtumoren is het aantal bestralingen in de afgelopen jaren naar beneden bijgesteld. “Mede omdat we gerichter kunnen bestralen met een hogere bestralingsdosis per keer”, aldus Dries.

Dikkedarmkanker

Radiotherapie – ook bestraling genoemd – is één van de mogelijke behandelingen voor patiënten met kanker. Het Catharina Kanker Instituut verzorgt voor patiënten met kanker uit de regio Zuidoost Brabant deze behandelingen. Jaarlijks worden in het Catharina Ziekenhuis 3300 patiënten bestraald. Het ziekenhuis fungeert in Nederland als een centre of excellence en last resort op het gebied van onder meer endeldarmkanker en buikvliesuitzaaiingen bij dikkedarmkanker. In het Catharina Kanker Instituut wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandelvormen voor kanker.

Foto: Catharina Ziekenhuis neemt nieuw bestralingsapparaat in gebruik

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen