IJsselland Ziekenhuis gestart met telemonitoring van hartfalenpatiënten

Een groep patiënten met chronisch hartfalen wordt sinds kort door verpleegkundigen en cardiologen van het IJsselland Ziekenhuis op afstand digitaal in de gaten gehouden. Doordat patiënten thuis regelmatig metingen uitvoeren kan het ziekenhuis de gezondheid van patiënten beter in de gaten houden en hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen.

Steeds meer mensen krijgen een chronische aandoening, zoals diabetes, of hartfalen. Daardoor neemt de hoeveelheid patiënten in ziekenhuizen toe. Om goede zorg te blijven leveren aan al deze patiënten werkt het IJsselland Ziekenhuis sinds kort samen met Philips VitalHealth. Vanaf deze maand kunnen patiënten met hartfalen thuismetingen uitvoeren en kunnen verpleegkundigen de resultaten op afstand monitoren. Zo hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor controle. Daarnaast krijgen patiënten informatie over hun ziekte aangeboden en begeleiding bij het aanpassen van hun leefstijl. Daardoor krijgen patiënten meer grip op hun ziekte waardoor ze minder vaak naar de polikliniek hoeven te komen of in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Het IJsselland Ziekenhuis zal op termijn enkele honderden patiënten met hartfalen op deze manier gaan begeleiden.

Zorg op afstand

Met de nieuwe oplossing wordt het voor patiënten met hartfalen eenvoudig om zelf thuis regelmatig hun bloeddruk en gewicht te meten. Deze waarden worden via een app automatisch opgeslagen en doorgegeven aan de zorgverleners in het ziekenhuis. Als de patiënt afwijkende waarden laat zien, wordt de verpleegkundige daar direct op geattendeerd door de software en kan er actie worden ondernomen.

De eerste patiënten zijn erg enthousiast over de nieuwe aanpak: “Dat ik nu thuis kan meten is belangrijk voor mij en belangrijk voor het ziekenhuis. Ik vind het heel fijn dat ik nu niet meer steeds naar het ziekenhuis hoef te komen.”

Ook de verpleegkundigen op de polikliniek cardiologie hebben nu al baat bij het initiatief: “Digitale zorg kan ondersteuning geven bij het hebben van een chronische ziekte om de beperkte energie te richten op kwaliteit van leven. Wij vinden dit van groot belang voor onze patiënten en zijn erg blij met deze vorm van zorg verlenen.”

Telemonitoring

Voor het IJsselland Ziekenhuis is de stap naar zorg op afstand en telemonitoring logisch, Albert van Wijk, bestuurder IJsselland Ziekenhuis: “De zorg verandert en daar moeten en willen wij als ziekenhuis in mee. Deze telemonitoring sluit aan bij onze strategie als netwerkziekenhuis, maar ook bij de visie om patiënten de zorg te kunnen leveren die zij op dat moment nodig hebben, thuis of in het ziekenhuis.”


De komende maanden breidt het IJsselland Ziekenhuis haar aanbod voor zorg op afstand verder uit. Zo starten we dit jaar nog met het monitoren van patiënten met COPD.

Bron: IJsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen