Thuiszorg Naborgh moet cliënten overdragen en de zorg staken

Array

De inspectie zag tijdens een toezichtbezoek op 16 juli 2019 dat de zorgverlening bij Thuiszorg Naborgh niet voldeed aan 8 van de 12 getoetste normen. De situatie bij de thuiszorgorganisatie is daarna drastisch verslechterd. Er zijn grote risico’s voor de veiligheid en gezondheid van cliënten. Hierdoor is sprake van een situatie die naar het oordeel van de inspectie niet kan voortduren. Daarom krijgt Thuiszorg Naborgh een aanwijzing.

De thuiszorgaanbieder moet uiterlijk op 11 oktober 2019 vóór 17:00 alle cliënten, met hun cliëntendossier, overdragen naar een andere thuiszorgaanbieder die voldoet aan de eisen om goede zorg te verlenen. Thuiszorg Naborgh mag geen nieuwe cliënten in zorg aannemen en mag pas weer zorg verlenen wanneer de inspectie heeft vastgesteld dat zij voldoet aan de eisen om goede zorg te verlenen.

Wat is er bij Thuiszorg Naborgh aan de hand?

Tijdens het toezichtbezoek van de inspectie op 16 juli blijkt onder meer dat de zorgbehoefte in het cliëntendossier groter is dan de zorg die cliënten daadwerkelijk krijgen. Ook is het intern toezicht binnen Thuiszorg Naborgh niet georganiseerd – zo is er geen raad van Commissarissen of Raad van Toezicht.

Na het bezoek heeft de zorgaanbieder de inspectie laten weten dat zij de cliënten per 1 oktober 2019 zal overdragen aan een andere zorgaanbieder. De inspectie gaat hierop op 1 oktober onaangekondigd langs om zich een oordeel te vormen over de overdracht van cliënten naar een andere zorgaanbieder.

Bij dit toezichtbezoek ziet zij dat er nog steeds zorg wordt verleend, dat er nieuwe cliënten zijn aangenomen, maar dat er te weinig bevoegd personeel is om die zorg op een goede en veilige manier te verlenen. Dit leidt tot grote risico’s in de zorg. Daarom heeft de inspectie besloten om een aanwijzing te geven.

Hoe nu verder?

Thuiszorg Naborgh dient uiterlijk op 11 oktober om 17.00 uur alle cliënten, met hun volledige cliëntendossier over te dragen naar een andere thuiszorgaanbieder. De inspectie volgt de naleving van deze aanwijzing nauwlettend. Als de zorgaanbieder niet binnen de gestelde termijn voldoet aan de aanwijzing, kan een last onder dwangsom worden opgelegd.

Bron: IGJ



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen