Gesprekswijzer helpt om meer te halen uit gesprek arts

0
795

Op Wereldreumadag wordt een handige gesprekswijzer geïntroduceerd met vijf tips die mensen met reumatoïde artritis (RA) helpt om het beste uit het gesprek met de reumatoloog te halen. Patiënten worden geholpen om hun gesprek voor te bereiden door na te denken over en op te schrijven ‘wat gaat beter of minder goed’ en ‘wat wil je weer kunnen’. Het stimuleert mensen met RA om vragen te stellen en vooral open en eerlijk aan te geven hoe ze zich écht voelen. Zodat een arts daar meteen op in kan spelen.

Veel patiënten vinden het lastig om voorzichzelf op te komen en nemen vaak genoegen met ‘goed genoeg.’  4 van de 10 RA-patiënten hebben moeite om hun zorgen en angsten met hun arts te bespreken.1 Patiënten die dit wel doen, omschrijven hun gezondheid vaker als goed tot zeer goed.2

Ondersteund door reumatologen

De Gesprekswijzer is ontwikkeld door een internationale groep reumatologen en vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen en wordt ondersteund door vooraanstaande reumatologen. Reumatoloog dr. H. Vonkeman van het Medisch Spectrum Twente: “Goede voorbereiding van je afspraak helpt om je behandeldoelen helder te krijgen. De Gesprekswijzer kan hierbij helpen.”

Video Wereldreumadag 2019#ConnectToday

Op Wereldreumadag komt ook een video beschikbaar waarin feiten, cijfers en ervaringen van RA-patiënten worden gedeeld die zijn voortgekomen uit het NarRAtive onderzoek1. Hieruit blijkt dat RA  (nog steeds) een grote impact op het leven heeft en dat patiënten zich daar vaak bij neerleggen. De video is een oproep aan patiënten om zich uit te spreken en geen genoegen te nemen met ‘goed genoeg‘. Hierdoor kunnen zij samen met hun reumatoloog hun behandel- en/of zelfmanagementopties bespreken.

De gesprekswijzer en video zijn te downloaden via pfizer.nl/ra of beschikbaar via de reumatoloog.

NaRAtive onderzoek

2 Gibofsky A, et al. Comparison of patient and physician perspectives in the management of rheumatoid arthritis: results from global physician-and patient-based surveys. Health Qual Life Outcomes 2018; 16(1): 211. Page 8/Column 1/Paragraph 1/Lines 1-5

De gesprekswijzer is ontwikkeld in samenwerking met het RA NarRAtive initiatief, waarin reumatologen en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties uit 17 landen. Dit initiatief heeft als doel de communicatie tussen arts en patiënt te verbeteren en wordt ondersteund door Pfizer.